Traditii pastrate cu sfintenie de o suta de ani

Hila Ovidiu

Traditie veche de o suta de ani pastrata cu sfintenie la Saliste. Ca in fiecare an, in cea de-a patra zi de Craciun cetele de juni din Marginime, alaturi de invitatii lor din alte judete ale tarii si-au dat intalnire pentru a juca, a face urari si a se fali cu portul lor traditional. La finalul manifestarilor cu totii au incins o hora pe cinste.

Traditie ridicata la rang de lege in Saliste. Aici in fiecare an din mosi stramosi tinerii din mai multe sate ale judetului, iar mai nou chiar din mai multe judete ale tarii vin in capitala culturala a Marginimii pentru a lua parte la “Intalnirea Cetelor de Juni”imbracati in straie populare, inarmati cu toiege si instrmente de cantat, insotiti de cele mai frumoase fete din sat, cetele de juni isi dau intalnire aproape de centrul orasului. De aici pe acorduri de muzica traditionala pleaca spre Piata Junilor. Anul acesta 19 cete de feciori au venit sa isi prezinte portul si traditia. O parte dintre ei au venit din judetele limitrofe. Acestia spun ca sunt aici alaturi de fratii lor de peste munti si ca ei au plecat in transhumanta in urma cu cateva sute de ani. Si pentru ca tot vorbim de muzica si joc nu puteau lipsi invartitele si jienele insotite de urari specifice. Odata ajunsi in centrul Salistei cetele de juni incing jocul. Inainte insa acestia sunt prezentati localinicilor. Tot cu urari i-au intampinat pe toti cei prezenti si elevii Liceului Ioan Lupas din Saliste. La o asemenea sarbatoare era musai sa fie prezenti si reprezentantii institutiilor publice. Cel mai emotionat dintre ei a fost de departe primarul Salistei Horatiu Racuciu. Printre invitati s-au numarat si prefectul, presedintele Consiliului Judetetean si Mitropolitul Ardealului.Intalnirea cetelor de juni s-a incheiat cu o hora in care s-au prins cu mic cu mare toti cei prezenti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Piata Taraneasca deschisa si la anul

Veste buna pentru sibienii obisnuiti sa se aprovizioneze de la Piata taraneasca Transilvania. Aceasta va ramane deschisa si in primele doua luni ale anului viitor. Consiliul Judetean alaturi de cei de la Camera Agricola au luat aceasta decizie dupa ce au primit nenumarate solicitari atat din partea producatorilor cat si […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro