TÎRGU-MUREŞ – PESTE 30 MILIOANE LEI PENTRU UN SISTEM INTELIGENT AL MANAGEMENTULUI DE TRAFIC IN MUNICIPIUL TIRGU MURES

Un sistem de gestionare a traficului in Municipiul Tirgu Mures se va realiza printr-un nou contract de finantare nerambursabila finantat prin fonduri Regio. Lipsa unui sistem de semaforizare pe anumite artere principale se va rezolva prin acest proiect ce are un buget de peste 31 milioane lei, prin care se va asigura un trafic fluent in municipiu. Proiectul ce va fi finantat din Programul Operational Regional 2014-2020,  a fost semnat de catre domnul Dorin Florea, Primarul municipiului Tirgu Mures si de catre domnul Simion Cretu, Directorul general al ADR Centru. Din bugetul proiectului se vor instala echipamente semaforizate in 40 de intersectii, sisteme video pentru monitorizarea si controlul traficului, precum si un centru de comanda ce va sustine cresterea mobilitatii urbane.

Date proiect:

In prezent, in municipiul Tirgu Mures nu exista un sistem de management adaptiv al traficului care sa contribuie la reducerea congestiilor de trafic si la asigurarea prioritatii pentru mijloacele de transport public, in scopul imbunatatirii atractivitatii acestui mod de deplasare. Realizarea investitiei care vizeaza crearea unui sistem de management al traficului, are ca scop reducerea transportului motorizat la nivelul localitatii. Proiectul cu titlul „Sistem de management al traficului in Municipiul Tirgu Mures” are o valoare totala de 31.228.289,30 lei, din care valoarea finantarii nerambursabile alocate prin POR este de 25.057.666,29 lei, respectiv 5.477.803,93 Euro. Fondurile nerambursabile solicitate de beneficiarul proiectului, Primaria Municipiului Tirgu Mures, provin din bugetul alocat Regiunii Centru prin POR 2014-2020, Axa prioritara: 4 Sprijinirea dezvoltarii urbane durabile, Obiectiv Specific 4.1: Reducerea emisiilor de carbon in municipiile resedinta de judet prin investitii bazate pe planurile de mobilitate urbana durabila.

Termenul estimat pentru finalizarea implementarii activitatilor prevazute in proiect este 31.10.2023.

”Principalii beneficiari ai acestui proiect vor fi locuitorii din municipiu, turistii si cetatenii aflati in tranzit prin oras. Proiectul vine in completarea celorlalte proiecte finantate prin Regio pentru dezvoltarea urbana a municipiului Tirgu Mures. Asigurarea unui climat de siguranta si confort in ceea ce priveste traficul din oras va constitui un beneficiu substantial pentru toti cei ce traiesc in localitate, mai ales ca tot pe aceasta Prioritate de Investitii finantam achizitia a 85 de autobuze ecologice sau electrice pentru Tirgu Mures, amenajarea statiilor de autobuze, reabilitarea unor strazi, amenajarea de piste pentru biciclete, precum si extinderea spatiilor verzi. La finalul implementarii acestor proiecte, respectiv in 2023, cetatenii vor beneficia de un sistem care va asigura cresterea sigurantei circulatiei in oras, cresterea vitezei de deplasare, dar si scaderea timpilor de asteptare in trafic si a gradului de poluare in zona urbana”, a declarat Simion Cretu, Director general ADR Centru

Detalii investitie:

Investitia care face obiectul proiectului consta in dezvoltarea unui sistem de management al traficului in care este inclusa interconectarea si monitorizarea video a intersectiilor incluse in proiect, instalarea de echipamente de monitorizare si control a traficului in 40 de intersectii de pe arterele principale de circulatie, precum si realizarea unui centru de comanda si control.

Pe parcursul duratei de implementare a proiectului se vor inlocui sau moderniza echipamentele din intersectiile si trecerile de pietoni semaforizate si se vor crea noi intersectii si treceri de pietoni semaforizate. Vehiculele de transport public care circula in zona acoperita de proiect vor fi dotate cu echipamente de localizare si de comunicare cu centrul de comanda. Tot din bugetul proiectului se vor instala camere pentru detectia nerespectarii regimului de circulatie pe benzile dedicate transportului public si camere speciale pentru detectarea depasirii vitezei si a trecerii pe culoarea rosie a semaforului. Intersectiile si trecerile de pietoni semaforizate vor fi monitorizate printr-un sistem de camere video si se vor instala dispozitive de cantarire in miscare pentru controlul masei maxime admise pe osie. Sistemul de management a traficului din municipiul Tirgu Mures realizat prin proiect, mai prevede amplasarea de camere si radare de viteza in locatiile stabilite de pe intrarile/iesirile principale din municipiu ce vor identifica automat si numerele de inmatriculare. In zonele cu acces restrictionat (benzi dedicate, restrictii de tonaj) se vor instala dispozitive de control, iar la  trecerile de pietoni se vor instala sisteme de iluminat si indicatoare luminoase. Mai este prevazuta amplasarea de  panouri de informare pentru trafic, precum si un management al parcarilor prin introducerea unei platforme software care sa permita gestionarea locurilor de parcare din oras. Nu in ultimul rand, centrul de comanda si control integrat prevazut in proiect, va fi dotat cu toate echipamentele hardware si software-ul necesare pentru integrarea tuturor functiilor sistemului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

SADU-SIBIU - Ceremonia de absolvire a clasei a VIII-a a Scolii Gimnaziale ”Samuil Micu”

Astăzi, pentru elevii clasei a VIII-a a Școlii Gimnaziale ”Samuil Micu” Sadu a sunat ultimul clopoțel. Însă, promoția 2020 încheie școala generală fără festivitatea de absolvire tradițională și fără banchet. Pe acordurile imnului „Gaudeams igitur”, absolvenții de gimnaziu și-au așteptat diriginta, profesorii și învățătoarele. ”Dragi copii, în aceste zile se […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro