SIBIU – Focar de Pestă Porcine Africană în localitatea Hoghilag

stiri redactie

Vă informăm că în data de 21.07.2021, pe raza județului Sibiu a fost identificat un focar de Pestă Porcine Africană în localitatea Hoghilag (în urma morții a 2 porci). Ca urmare a confirmării acestor focare a avut loc Ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor Sibiu.

În cadrul ședinței s-a prezentat planul de măsuri pentru focar și a fost adoptată decizia comună cu județul Mureș.

Pentru focarul identificat în localitatea Hoghilag s-au stabilit următoarele:
Începând cu data de 20.07.2021 se stabilește o zonă de protecție în jurul focarului din localitatea HOGHILAG, cu o rază de 3 km, incluzând localitățile : HOGHILAG și DUMBRĂVENI.
Începând cu data de 20.07.2021 se stabilește o zonă de supraveghere în jurul focarului din localitatea HOGHILAG, cu o rază de 10 km, ( cuprinde si zona de protecție) incluzând localitățile : PROD, LASLEA, FLOREȘTI, ROANDOLA, VALCHID, SAROȘ PE TÂRNAVE, ALMA si ERNEA – din jud. SIBIU și localitățile SELEUȘ, DANEȘ, CUND, SÂNTIOANA și VIIȘOARA, din jud. MUREȘ.

S-a recurs la uciderea celor 13 suine din exploatație, prin metoda “ucidere prin asomare cu pistol cu glonț captiv și decerebrare prin spinalizare”. Neutralizarea cadavrelor rezultate din controlul bolii s-a realizat prin ecarisare alternativă, îngropare în situ, pe raza localității Hoghilag.

Evaluarea animalelor și produselor se va derula conform Hotărârii De Guvern nr. 1.214 din 7 octombrie 2009 privind metodologia pentru stabilirea și plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor. În cazul acestui focar au fost evaluate și vor fi despăgubite un număr de 12 capete suine. Pentru un cap suina nu s-a efectuat evaluarea, acesta fiind neidentificat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

SIBIU - SITUAȚIA PERSOANELOR VACCINATE ÎMPOTRIVA COVID-19 ÎN DATA DE 20 IULIE 2021 LA NIVELUL JUDEȚULUI SIBIU

De la debutul campaniei de vaccinare și până în prezent, la nivelul județului Sibiu s-au administrat 243.230 doze de vaccin împotriva SARS-CoV-2, în cadrul etapei I și etapei a II-a din Strategia de vaccinare împotriva Covid-19 în România. Până la momentul de față au fost imunizate, în total, 127.302 persoane […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro