Seceta din vara a scumpit cartofii

Hila Ovidiu

Seceta i-a lasat pe agricultori fara productie in vara si pe cumparatori fara bani in iarna. Preturile la majoritatea legumelor si fructelor aproape s-au dublat fata de ultimele 3 luni ale anului trecut. Dovada stau cartofii care de la un leu pentru kilogram au ajuns in ianuarie la 2 lei kilogramul in pietele agroalimentare si chiar mai mult in marile magazine.

Seceta de asta-vara se simte acum in buzunarele sibienilor. Cei care merg la piata pot sa confirme acest lucru. Pretul legumelor aproape ca s-a dublat comparativ cu ultimele luni ale anului trecut. Ceele mai scumpe legume romanesti sunt la ora actuala cartofii. In piete acestia se vand la pretul de 2 lei fata de 1 singur leu cat erau spre finalul lui 2012. cei care vand in piata spun ca pretul marfii a crescut din cauza secetei si ca va fi si mai rau in lunile urmatoare cand ei, producatorii locali nu vor mai avea ce vinde, iar restul comerciantilor vor aduce marfa din import. Omul mai spune si ca cel mai probabil din februarie nu va mai avea cu ce sa vina la piata. Si asta pentru ca in anul trecut productia a fost redusa la jumatate fata de un an normal. Omul mai este de parere si ca anul curent se anunta la fel de greu pentru agricultori daca Cel de Sus nu isi va face mila de noi pentru a avea parte de precipitatii. Agricultorul din Cristian ne povesteste ca in urma cu cateva zile a incercat pamantul pentru a vedea nivelul de umiditate si ca la nivelul solului sun doar 10 centimetri de pamant ud. Acest lucru inseamna ca daca nu ploua sau nu ninge in urmatoarele doua luni in cantitati destul de insemnate si acest an agricol va fi compromis. Alti pietari cu care am mai stat de vorba au spus ca sunt necajiti si de faptul ca guvernantii nu ofera o mana de ajutor sectorului agricol. Multi dintre ei se tem ca vor fi nevoiti sa isi vanda pamanturile pentru ca nu vor mai avea pentru ce munci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

La racoare pentru o luna

5 din cei 6 traficanti de etnobotanice au primit mandat de arestare pentru 29 de zile. Cel de-al saselea va fi judecat in libertate. Reamintim faptul ca vorbim despre cea mai mare retea de traficanti de substante halucinogene din Sibiu. Instanta a decis ca 5 dintre cei 6 traficanti de […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro