Sarbatoarea Sfintilor 40 de mucenici

Hila Ovidiu

Orice bun crestin stie ca in fiecare an la 9 martie se sarbatoresc Sfintii 40 de mucenici din Sevastia. Sarbatoarea  aminteste de sacrificiul celor 40 de ostasi pentru a-si proteja credinta crestina. In traditia populara ziua marcheaza inceputul anului agrar.

Sarbatoarea crestina a Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste inceperea anului agricol traditional si a generat o sarbatoare traditionala romaneasca, Mucenicii sau Macinicii. In credinta populara in ziua mucenicilor se incheie zilele babelor, lasand loc zilelor mosilor. De aceea, in aceasta zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi  lovirea pamantului cu bate sau maiuri, rostind descantece, pentru ca sa iasa caldura si sa intre gerul, sau jocul copiilor peste foc. Revenind insa la semnificatia religioasa a sarbatorii, invataturile bisericesti vorbesc despre suferinta pe care au indurat-o 40 de soldati crestini pentru ca nu au vrut sa se inchine la idolii paganilor. Cei patruzeci de Sfinti Mucenici sunt Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

8 Martie “penal”

Actiunea desfasurata de politistii rutieri pe linia prevenirii consumului de alcool, tocmai de 8 Martie, s-a soldat cu cinci permise suspendate. Soferii care au sarbatorit femeia uitand sa respecte regulile rutiere isi vor aminti mereu de ziua de 8 Martie drept ziua in care au platit scump pentru ignoranta. Cheful […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro