SACRIFRICAREA MIEILOR, DOAR IN ABATOARE AUTORIZATE

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu informează, crescătorii de ovine din județ, despre faptul că, sacrificarea mieilor în perioada prepascală, se face în abatoare autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor și care sunt funcționale, respectiv:

 • SC SOBIS SOLUTIONS SRL – Cârțișoara
 • SC TRANS AGAPE SRL – Daia
 • IF FLUIERAȘ – Bungard
 • SC SOPA MARPOD COOPERATIVĂ – Marpod
 • SC FEVA MED SRL – Mediaș

În vederea asigurării necesarului cu carne de miel pentru populația județului, în contextul evoluției pandemiei cu COVID-19 și pentru preîntâmpinarea unor toxiinfecții alimentare, prin punerea în consum a cărnii de miel provenită prin sacrificări în locuri neautorizate, clandestine, ANSVSA București, a venit în sprijinul crescătorilor de ovine oferindu–le posibilitatea sacrificării mieilor și în locuri organizate în condițiile legii, amenajate temporar, respectiv în perioada 30.03. – 18.04.2020.

În acest context, DSVSA Sibiu a informat primăriile din județ, privind această oportunitate, respectiv de a putea solicita autorizarea temporară, a unor centre amenajate, în care se pot sacrifica, în perioada menționată mai sus, mieii.

De asemenea, în întâlnirile avute cu conducerea asociațiilor crescătorilor de ovine, acestea au fost informate despre posibilitatea autorizării unor centre de tăiere, temporare, în fermă/exploatație în anumite condiții, astfel:

 1. Distanțe mari față de abatoarele autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, menționate mai sus
 2. Consumul mare de carne de miel în această perioadă
 3. Asigurarea/respectarea regulilor generale de igienă
 4. Asigurarea regulilor de bunăstare a animalelor în timpul sacrificării
 5. Asigurarea eliminării subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman
 6. Asigurarea condițiilor de depozitare a cărnii de miel

În condițiile solicitării/autorizării acestor centre temporare de tăiere, de către primării sau proprietarii de ferme/exploatații, DSVSA Sibiu asigură personal de specialitate, medici veterinari oficiali, care să supravegheze întreaga activitate, astfel încât produsul să fie comercializat, spre consumatori, în condiții de maximă siguranță pentru a nu pune în pericol sănătatea consumatorilor.

Carcasele de miel, rezultate în urma sacrificărilor mieilor, proveniți din fermă/exploatație, vor fi marcate cu marca de sănătate, de formă rotundă, cu diametru de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris indicativul județului, urmat de codul numeric acordat de DSVSA Sibiu.

Carnea de miel rezultată din sacrificarea mieilor în centrele de tăiere amenajate temporar, la nivel de fermă/exploatație NU poate fi livrată către alte unități înregistrate/autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, comercializarea se va face doar către consumatorul final.

Facem precizarea că se mențin restricțiile privind organizarea târgurilor de animale vii.

Solicitanții care își exprimă intenția de a amenaja locuri temporare pentru sacrificarea mieilor la nivelul fermei/exploatației, în perioada premergătoare Sărbătorilor de Paști, trebuie să implementeze proceduri pentru a respecta distanța minimă între persoane (1,5 m), impusă de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSSU), precum și celelalte măsuri de protecție care să prevină infectarea cu COVID – 19.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Teatrul „Gong” își redeschide cortina cu spectacole online

Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu mută, în luna aprilie, opt spectacole în mediul online. Înregistrările din arhiva instituției vor fi distribuite în regim de „live-stream”, cu titlu gratuit, pe pagina de Facebook a teatrului. Luna aprilie deschide cortina Teatrului „Gong” spre o dimensiune fantastică, cu un imaginar fabulos, […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro