Peste 200 de invitați au sărbătorit 50 de ani de la înființarea Univestității ”Lucian Blaga” din Sibiu

0
176

Peste 200 de invitați din țarăși din străinătate au participat, vineri, 4 octombrie, la evenimentele care au marcat 50 de ani de la înființareaUnivestității ”LucianBlaga” din Sibiu. Printreceiprezenți s-a număratșipreședintele Klaus Iohannis, care a participat la ședințaBiroului Permanent al ConsiliuluiNațional al Rectorilor (CNR), iarapoi la ședințaomagială, din Aula Magna. „Aici, în Sibiu, s-a construitînjuruluniversităţii un ecosistemfuncţional din care fac parteactori din mediul economic, din societateacivilăşi din administraţie. Este un cazfericitundepoliticul are parte de o provocareaparentsimplă, aceea de a nustricaacestechilibru”, a spuspreședintele.Dupăcepreședinteele Iohannis a semnatîncartea de onoare a universității, rectorul ULBS prof. univ. dr. ing. IoanBondreai-a prezentatmașina de Formula Student realizată de studențiișiprofesoriiFacultății de Inginerie. ”Văprezintunul din exemplele concrete ale colaborăriiexcelente pe care Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu o are cu mediul economic. Aceastămașină de Formula Student a fostrealizatăînparteneriat cu compania Continental”, a explicatrectorulIoanBondrea. ”Un circuit mailipseșteacum. Am avut la un moment datintenția de a constuiunul, dar din păcate nu s-a materializat”, a răspunspreședintele Iohannis.

Înfațacelorpeste 200 de invitați, rectolul ULBS aapreciatcă ”50 de anireprezintă o vârstă a maturitățiipentru un om, dar de tinerețe, așa cum se spune,pentru o instituțieacademică. Apreciezîn mod deosebitprezențarectorilorșiprorectorilor din țară, ceeacedemonstreazăcăUniversitateaesteapreciatășivămulțumescîncă o dată! Sibiul a fostșieste un oraș al educațieișiculturii. De mai bine de 800 de ani, aavutînpermanențădorința de a ridicanivelul de cultură al locuitorilorlui, știindcăceeaceînseamnăcunoaștereînseamnășiputere”, a spusprof. IoanBondrea.

La rândulsău, primarulAsrtid Fodor a apreciatcă ”Universitateaeste un pilon important al comunitățiisibiene, care a avutși are un rolnotabilîndezvoltareaeconomicășisocială a orașuluinostru. Mediul academic performant din Sibiu esteunul din factorii care atragtinerii din toateregiunilețării, mulțidintreaceștiadecizândsărămânăîn Sibiu datorităoferteibogate de locuri de muncă bine plătite, darși a mediului de viațădestul de atractiv. Rolul ULBS nu se rezumădoar la instruireastudenților. ULBS este un generator important de evenimente educative șiculturale, de la conferințe, seminarii, congrese, expoziții, editare de cărțișipână la festivaluri, toate au devenitpuncte de inters pentrustudențiși cadre universitare, darșipentrucomunitateainteresată de culturăși de cunoaștere”.

Președintele CNR, prof. Sorin Câmpeanu, rectorul USAMV București a lăudatfaptulcă la ULBS există un ConsiliuConsultativ format din reprezentanțiiuniversității, cei ai autorităților locale și ai mediului de afaceri. ”Acest mix întremediul academic, autoritățișimediul economic esteobligatoriupentruoriceuniversitateși, sincersăfiu, la USAMV undeeu sunt rector el nu există, darvaexistaîncurând. Fărăacestparteneriatuniversităților le va fi foartegreusă se dezvolte, ca să nu fiuprea dur șisă spun că le va fi greusăsupravițuiască”.

Din parteaMnisteruluiEducațieiNaționale a fost present la Sibiu secretarul de stat GigelParaschiv, care a remarcat, la rândulsău, faptulcăSibiulșiUniversitateaformeazăun parteneriatfără de care niciuna din celedouă nu se poatedezvolta. „Mi-am amintitcăînurmă cu aproapecinci ani, la o altăfestivitate, am făcut o afirmație: CetateafărăuniversitateșiUniversitateafărăcetate nu pot exista. Astăzi, înfilmul de prezentare, am remarcatcăSibiul e ULBS, iar ULBS e Sibiul. E un mare adevăr, iarceicinci ani care s-au scurs de atunci nu au făcutdecâtsăîntăreascălucrulacesta”, a spussecretarul de stat în MEN.

Alături de cadreledidacticeșistudenți ai ULBS, în Aula Magna au maifostprezențivicepremierulRepublicii Moldova, Andrei Năstase, Ambasadoul SUA înRomânia, ES Hans Klemm,președinteleConsiliuluiJudețean Sibiu, Daniela Câmpeanrectorii din cadrulConsiliuluiNațional al Rectorilor (CNR), politicienidarșireprezentanți ai mediului economic din județul Sibiu.

Evenimentele din cadrulZileleAcademice ale Universității “LUCIAN BLAGA” din Sibiu aucontinuat tot vineri, cu întâlnirea de lucru a CNR, de la ora 15,00, în Aula Avram Iancu a Facultății de LitereșiArte, iar de la ora 18,00, invitațiivorurmăripiesa de teatru ”Ulciorulsfărâmat”, la TeatrulNațional ”Radu Stanca”.ConsiliulNațional al Rectorilorîșiva continua ședințaîn 5 octombrie, de la ora 09,30, iarîntre 11,30 și 19,00 invitațiivorluaparte la un program special de TradițiiMulticulturaleînMuzeul Astra.ZileleAcademice ale Universității “LUCIAN BLAGA” din Sibiu este un proiectcofinanțat de Primăria Sibiu, prin Agenda Culturală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.