Femeile, victime ale violentei sexuale

Hila Ovidiu

In tara noastra cel putin 24 la suta dintre femei au fost victime ale violentei sexuale. Jumatate dintre tinerele agresate sunt minore. De cele mai multe ori victimelor le este teama sa depuna plangere iar agresorii scapa nepedepsiti.

viol“E greu sa fii femeie!”…asta spun adesea reprezentantele sexului frumos. Si pe buna dreptate. Dincolo de faptul ca sunt discriminate la locul de munca, sunt privite ca neputincioase in familie mai trebuie sa indure si diferite forme de violenta sexuala. Statisticile de la nivel european arata ca zeci de mii de femei sunt agresate sexual in fiecare luna. Multe dintre ele de teama sau de rusine aleg sa taca si sa nu spuna nimanui ce li s-a intamplat. De cele mai multe ori, chiar si cele care au curajul de a merge la politie pentru a depune plangere impotriva agresorului si le retrag mai apoi din cauza presiunilor facute culmea chiar de catre violatori. Numai in tara noastra 30 la suta dintre femei au spus in sondaje de opinie ca au fost victime ale unor acte de violenta fizica sau sexuala inca de la varsta de 15 ani. 24 la suta dintre acestea au suferit acte de violenta din partea partenerului de viata in timp ce 14 la suta dintr ele au fost abuzate de alte persoane. 11 la suta dintre femeile din tara noastra au fost supuse hartuirii sexuale pe strada sau la locul de munca. In 97 la suta dintre cazurile de abuz sexual, agresorul este barbat. De cele mai multe ori acestia au mania de a domina. Nu este vorba despre actul sexual in sine cat despre dorinta de a suprima existenta altcuiva. Numai in anul trecut in tara noastra au fost intocmite 2418 dosare de viol. 440 de faptasi au fost trimisi in judecata si 422 dintre acestia au fost arestati. In peste 200 din cazuri a fost vorba de victime sub 15 ani.
Specialistii spun ca in astfel de situatii victimele trebuie sa lase rusinea la o parte si sa mearga rapid la spital. Acolo pot primi ingrijire medicala, isi pot obtine un certificat medico-legal care sa le ajute mai apoi in instanta si pot beneficia gratuit de metode de contraceptie de urgenta. Mai apoi trebuie sa faca plangere la politie si sa nu cedeze la rugamintile agresorului si nici sa se lase intimidate de acestea. O plangere penala odata depusa ajunge in instanta. Numai asa poate fi pedepsit agresorul. Mai apoi este indicat sa se adreseze si unui psiholog. Acesta va sti cum sa le ajute sa treaca peste o asemenea trauma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Bani pentru aeroporturi

Bani pentru transprotul aerian. Conform Masterplanului General de transport al Romaniei pentru modernizarea aeroporturilor va fi alocata o suma de 600 de milioane de euro. Banii vor ajunge la cele 13 aeroporturi cuprinse in program pana in 2020. Masurile propuse pentru dezvoltarea aeroporturilor din tara sunt supuse dezbaterii publice. Proiectul […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro