CSM i-a găsit doar 28 de dosare penale lui Bercea Mondial

Hila Ovidiu

CSM a găsit doar un sfert din presupusele dosare ale interlopului oltean, Sandu Anghel, zis Bercea Mondial. Astfel că din cele 100 de dosare vehiculate în presă, CSM a găsit doar 28.

Din 2006 și până în prezent, Bercea Mondial s-a ales cu 28 de dosare penale vizând, acuzați de furt, violență, dare de mită și evaziune fiscală, potrivit declaraților lui Gheorghe Muscalu, vicepreşedinte al CSM.

Nu avem suspiciuni că s-a intervenit pe lângă procurori. Verificăm dosarele, verificările nu se fac pe procurori, ci dacă s-au respectat dispoziţiile legale. Inspecţia Judiciară va putea constata dacă în soluţionarea cauzelor au fost respectate normele de procedură şi au fost administrate probele necesare, precum şi dacă procurorii au supravegheat corect activitatea organelor de urmărire penală. Este greu ca aceste constatări să atragă răspunderea disciplinară. Redeschiderea nu este la îndemâna CSM”, a spus Gheorghe Muscalu.

În şedinţa din data de 17.07.2014, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a dispus, cu unanimitate de voturi, efectuarea unor verificări de către Inspecţia Judiciară, potrivit competenţelor conferite de lege, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, Serviciul Teritorial Craiova şi Biroul Teritorial Olt ale DIICOT, precum şi la Serviciul Teritorial Craiova al DNA, în ceea ce priveşte respectarea normelor de procedură în efectuarea urmăririi penale sau a supravegherii cercetărilor penale în cauzele privindu-l pe Sandu Anghel, înregistrate şi soluţionate în perioada 2006 la zi, inclusiv din perspectiva respectării termenelor rezonabile, precum şi pentru efectuarea unei analize a modalităţilor de sesizare în aceste cauze”, se arată în comunicatul de presă al CSM, remis exclusivNEWS.ro.

Secţia pentru procurori, în limita competenţelor atribuite Consiliului, a decis efectuarea verificărilor de către Inspecţia Judiciară ca urmare a situaţiei întocmită şi comunicată de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, la solicitarea secţiei din data de 9 iulie 2014, referitoare la dosarele înregistrate şi soluţionate în ceea ce-l priveşte pe numitul Sandu Anghel, la PCA Craiova şi unităţile arondate din anul 2006 la zi.

Urmare a discuţiilor şi analizei, a rezultat că la unităţile în cauză au fost înregistrate un număr total de 28 de dosare, respectiv două la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, şapte la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, nouă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina, nouă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal şi unul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova. Dintre acestea, dosarele de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova înregistrate în anul 2011 au fost soluţionate tot în anul 2011 prin rechizitoriu, în toate celelalte cauze dispunându-se o soluţie de scoatere de sub urmărire penală şi aplicarea unei sancţiuni cu caracter administrativ, o soluţie de scoatere de sub urmărirea penală potrivit art.10 alin.(1) lit. d din Codul de procedură penală anterior, toate celelalte fiind soluţionate cu neînceperea urmăririi penale. Cauzele înregistrate la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina au ca obiect în principal infracţiuni de lovire, ameninţare, lipsire de libertate în mod ilegal, săvârşire în raport cu membrii familiei sau infracţiuni mărunte de înşelăciune; cauzele înregistrate la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt vizează fapte penale mai grave, inclusiv infracţiuni de dare de mită, spălare de bani, tentativă de viol”, se mai precizează în comunicatul CSM.

Secţia a analizat şi cauzele înregistrate la Serviciul Teritorial Craiova şi Biroul teritorial Olt ale DIICOT, privindu-l pe acelaşi Sandu Anghel, constatând că la Serviciul Teritorial Craiova au fost înregistrate şi soluţionate cinci dosare penale, iar la Biroul Teritorial Olt opt dosare penale, în acestea dispunându-se trimiterea in judecată într-o singură cauză, într-un dosar din anul 2013, soluţionat în aprilie 2014; în celelalte cauze s-a dispus conexarea la alte dosare (2), declinarea competenţei de soluţionare la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova (1) şi neînceperea urmăririi penale.

Verificările au fost demarate de CSM după ce judecătorul Horațius Dumbravă, membru al Consiliului, a cerut acest lucru.

Dacă Inspecția Judiciară va constata că procurorii care au instrumentat dosarele lui Bercea, au încălcat legea și au dat NUP în mod eronat, aceștia vor fi dați afară din procuratură.

 

sursa: www.exclusivnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Rusia a violat spațiul aerian al Ucrainei, doborând un avion al armatei ucrainiene

Autoritățile de la Kiev acuză Federația Rusă că a violat spațiul aerian al Ucrainei și a doborât un avion al armatei ucrainiene, deasupra regiunii Donețk. Situație extrem de tensionată între Ucraina și Rusia, după ce un avion militar a fost doborât de o rachetă rusă. Potrivit informațiilor furnizate de către […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro