Bani mai multi pentru bugetari conform proiectului de Salarizare Unitara

Hila Ovidiu

Daca va fi aprobat, proiectul de lege privind salarizarea unitara ii va umple pe bugetari de bani. Cele mai mici salarii vor porni de undeva de la peste 3 mii de lei. Legea ar urma sa fie aplicata din 2018.

Ca sunt sau nu suficienti bani la buget, ca vor avea sau nu de unde sa ii dea, alesii neamului prevad salarii de nivel european pentru toti bugetarii. Sumele sunt prinse in proiectul Salarizarii Unitare. Conform potentialului act normativ veniturile angajatilor de la stat ar urma sa creasca in medie cu peste 50 de procente pana in 2022. De dublarea lefurilor ar urma sa beneficieze in primul rand angajatii din sistemul de invatamant. Majorarile ar trebui sa fie de 20 la suta din iulie si de inca 30 la suta din ianuarie anul viitor. Lefurile ar urma sa creasca de 2 ori pe an si in perioada urmatoare insa cu procente mai mici. Conform noii grile de salarizare un profesor debutant care in momentul de fata are un salariu de 1700 de lei ar urma sa castige peste 3 ani mai bine de 3200 de lei iar din 2022 aproape 4 mii de lei. Un invatator cu grad maxim ar urma sa ajunga in 2022 la suma de 5465 lei. Un profesor debutant care la momentul de fata are putin peste 1900 de lei ar urma sa castige in 2020 3520 de lei iar din 2022 peste 4 mii de lei.  Cele mai mari lefuri le vor avea insa profesorii universitari. Un cadru universitar cu vechime si gradatie maxima ar urma sa castige in 2022 suma de 13.600 de lei pe luna. Lapte si miere ar urma sa curga si in sistemul de sanatate. Asistentii debutanti care la momentul de fata castiga undeva la 1700 de lei ar urma sa castige anul viitor 3950 de lei. Un asistent mediu va lua 4625 de lei iar un asistent principal peste 5100 de lei. Si rezidentii vor merge cu mai multi bani acasa. Din 2018 salariile celor din anul I ar urca pana la 5700 de lei in timp ce un medic specialist va catiga peste 12 mii de lei. Cei mai multi abi ii vor castiga medicii de pe ATI, aproape 17 mii de lei pe luna. In armata cele mai mici salarii vor porni de la 2500 de lei in 2022 pentru un soldat. Suma este calculata doar pentru solda de baza, fara sporuri. Un plutonier care acum castiga intre 1100 si 1400 de lei va castiga 3900 de lei iar un sublocotenent 4250 de lei. Cei cu grade vor pleca acasa cu sume cuprinse intre 6800 si 8800 de lei. Legea salarizarii unitare ar urma sa ajunga in aceasta forma in cursul zilei de joi in Parlament. Cei care au realizat-o spun ca impactul bugetar ar fi de 7,8 la suta din PIB. Sa nu uitam insa ca pe majoritatea segmentelor de salarizare au fost prevazute si sporuri de hrana, imbracaminte si chiar vouchere de vacanta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Darile catre stat in dezbatere publica

Impozitele si taxele sibienilor sunt puse in dezbatere publica. Oricine isi poate da cu parerea. Municipalitatea propune ca valoarea darilor catre stat sa nu fie modificata si sa ramana la nivelul anului trecut. Pentru ca asa prevede procedura, municipalitatea sibiana a publicat pe site proiectul de hotarare privind taxele si […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro