Aproape 6 mii de sibieni bolnavi de ficat

Hila Ovidiu

Romania este din pacate una dintre tarile cu foarte multi bolnavi de ciroza hepatica sau diferite tipuri de hepatita. De vina pentru aceasta situatie sunt nerespectarea regulilor minime de igiena, consumul excesiv de alcool si tutun sau chiar excesul de medicamente. La Sibiu numarul persoanelor cu afectiuni cronice ale ficatului este totusi intr-o usoara scadere. Cu toate acestea in ultimii 12 ani s-au inregistrat aproape 6 mii de noi cazuri, in medie cam 400 pe an.

La nivel de tara tot mai multi oameni sufera de afeciuni ale ficaului. Mai mult, o parte din acestia ajung sa fie bolnavi pe viata cu afectiuni cronice. Cle mai intalnite boli de ficat sunt hepatita de tipurile A, B, C si ciroza hepatica. Cea din urma este si cea care ingroasa randurile bolnavilor cronici. La Sibiu desi in primele 9 luni ale anului cifra imbolnavirilor a fost intr-o usoara scadere, in ultimii 12 ani s-au constatat nici mai mult nici mai putin de 5975 de cazuri de afectiuni hepatice cronice. Denumita si boala mainilor murdare hepatita de tip A nu pare sa fie chiar atat de periculoasa pe cat se crede in popor. Foarte periculoase sunt insa virusurile hepatice B si C, „victimele” ajungand sa fie bolnave de ciroza sau de cancer hepatic. Medicii spun ca cel mai ticalos este virusul B care stie sa se si deghizeze intr-o forma mutanta, astfel ca medicamentele sa nu-l mai poata neutraliza. Cauzele de aparitie a acestor maladii ale ficatului sunt cat se poate de diverse insa majoritatea lor pot fi evitate printr-un stil de viata corescpunzator. In judetul Sibiu cea mai des intalnita forma de hepatita este cea virala de tip A aici in anul 2000 au fost inregistrate peste 900 de cazuri noi. In 2012 din fericire s-au constatat doar 45 de cazuri pana la finele lunii septembrie. In ceea ce priveste hepatita B cele mai multe diagnostice au fost puse in anul 2001 si cele mai putine in acest an. Practic in 2012 a fost semnalat un singur caz de imbolnavire fata de cele 69 depistate in urma cu 11 ani. In ceea ce priveste hepatita de tip C a fost semnalata o singura imbolnavire in anul 2009. La ora actuala 209 sibieni sufera de ciroza hepatica sau alte afectiuni cronice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Cercetati pentru furt din SC

Cercetati pentru 260 de lei. Doi tineri de 127 si 21 de ani din Talmaciu sunt acum in mainile oamenilor legii dupa ce au spart un magazin din care au furat profile metalice. Cercetarile in acest caz  continua. Politistii din talmaciu au reusit sa puna mana pe doi hoti care […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro