„Americanisme” sibiene

Hila Ovidiu

Fenomenul pantofilor agatati pe cablurile electrice a prins viata si la Sibiu. Mai multi tineri si-au agatat incaltamintea pe un fir din zona Targul Cailor. “Obiceiul” provine din diferite zone ale Statelor Unite si are varii semnificatii.

Dupa modelul american si sibienii au inceput sa isi arunce pantofii, in mare parte incaltaminte sport, pe firele de electricitate. Nu stim inca insemnatatea noului tip de distractie a tinerilor din cartierul Terezian dar stim ca moda pantofilor agatati pe sarma provine din Statele Unite si are diferite intelesuri. Atarnatul pantofilor nu este insa numai o moda americana. Ea s-a instaurat si in alte zone ale Europei iar Romania nu putea face rabat de la acest trend. In Statele Unite, in functie de zona, atarnarea pantofilor pe sarme reprezinta marcarea unui teritoriu unde se comercializeaza droguri sau un ultim omagiu adus vreunui tanar ucis in urma conflictelor de strada.Cea din urma insemnatate este si cea mai raspandita pe teritoriul Americii. Acolo se incearca aruncarea cat mai sus a pantofilor raposatului simbolizand inaltarea la cer a acestuia. In alte zone insa atarnarea incaltamintei pe sarma simbolizeaza maturizarea, trecerea unui tanar de la stadiul de baiat la cel de …barbat. cubanezii spre exemplu apeleaza la acest gest pentru a-si arata antipatia fata de anumiti lideri politici. In tara noastra nu s-au gasit inca explicatii concrete pentru acest obicei. Se considera pe de-o parte ca tinerii incearca astfel sa isi marcheze teritoriul pe unde isi fac veacul iar pe de alta parte, se considera ca este un simplu act de teribilism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Preturi mai mici pentru terenurile din Cartierul Tineretului

Veste buna pentru cei care au primit  terenuri cu folosinta gratuita in Cartierul Tineretului. A scazut pretul la care pot fi achizitionate acestea. Daca in urma cu 7 ani un metru patrat de pamant se vindea cu aproape o suta de euro, la momentul de fata preturile sunt de putin […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro