Amenzi pentru cei care nu declara in scris ca refuza vaccinarea

Hila Ovidiu

Ministerul Sanatatii le pune gand rau celor care refuza vaccinarea copiilor. Proiectul de lege privind vaccinarea prevede amenzi atat pentru parintii care nu declara in scris ca nu doresc sa isi imunizeze odraslele cat si pentru medici.

Dupa ce in ultimii ani s-au dus adevarate campanii pe internet impotriva vaccinarii copiilor, Ministerul Sanatatii decide sa intervina si scoate de la sertar legea vaccinarii. Proiectul legislativ prevede amenzi atat pentru parintii care refuza tacit vaccinarea cat si pentru medicii care ii lasa pe cei mici neimunizati. Actul normativ este in curs de avizare. Daca va trece de vot parintii care nu isi asuma in scris refuzul de a-i vaccina pe cei mici risca amenzi intre 1000 si 2500 de lei. Ba mai mult, daca pleaca din tara si nu lasa o persoana insarcinata cu vaccinarea copiilor lor parintii risca sanctiuni de pana la 5 mii de lei. Aceasta suma se dubleaza in cazul medicilor sau unitatilor medicale care refuza imunizarea copiilor sau ofera informatii eronate cu privire la statistica vaccinarii in raza de competenta. Noua lege a vaccinarii spune negru pe alb ca medicul de familie are obligatia de a-i consilia pe parinti in legatura cu vaccinarea. In cazul in care acestia refuza in continuare imunizarea copilului doctorul poate sesiza Comisia Judeteana de Vaccinare. Aceasta comisie are de asemenea obligatia de a incerca sa ii convinga pe adulti ca este mai bine sa isi imunizeze odraslele. Daca insa nu reuseste le poate oferi acestora un formular prin care parintii micutului sa declare in scris, pe proprie raspundere ca refuza imunizarea. Iar daca in prima instanta refuzul pare sa fie doar un drept al parintilor, odata cu cresterea micutului apar si primele probleme. Vor putea fi inscrisi la scoala doar elevii ai caror parinti pot face dovada vaccinarii complete sau a planului de recuperare acolo unde este cazul. Masura obligativitatii vaccinarii a fost luata dupa ce mai multe asociatii medicale au tras semnale de alarma cum ca, in lipsa vaccinarii tara noastra se poate astepta la reaparitia unor boli care adesea pot fi letale. Vorbim aici despre tetanos, difteria sau chiar poliomielita, boli care pot fi prevenite prin imunizarea la termen a celor mici.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Alte 4 persoane cu fracturi in urma cazaturilor pe gheata

Gheata a continuat sa faca victime. Inca 4 persaoane au ajuns la spital cu fracturi. Majoritatea sunt varstnici. Una dintre victime a ramas internata. Alti 4 sibieni au ajuns la spital cu mainile si picioarele rupte dupa ce au cazut pe gheata. Majoritatea sunt varstnici. Una dintre persoane are fracturi […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro