Turiştii blocaţi la Bâlea, EVACUAŢI cu elicopterul ACTUALIZARE 2

Hila Ovidiu

Turiştii blocaţi la Bâlea Lac încă de marţi seara , vor fi evacuaţi din Munţii Făgăraşului cu ajutorul unui elicopter al MAI.ISU va solicita MAI ca un elicopter să ajungă la peste 2.000 de metri altitudine şi să-i evacueze pe cei 65 de turiști, blocați după ce telecabina s-a stricat, a precizat, purtătorul de cuvânt al ISU Sibiu, Bianca Sabău.Turistii,  au innoptat la cabana Bîlea Cascadă, unde li s-a asigurat masa de catre proprietarul telecabinei.

UPDATE1: Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Sibiu s-a întrunit de urgenţă, miercuri dimineaţa, la Prefectura Sibiu, unde se analizează variantele de acţiune.“Se ia în calcul şi evacuarea turiştilor cu elicopterul, nu s-a luat încă o decizie în acest sens. Se analizează variantele care permit evacuarea turiştilor în siguranta”, a precizat pentru stiridesibiu.ro purtătorul de cuvânt al ISU Sibiu, Bianca Sabău.Potrivit acesteia, problema tehnică apărută la telecabină nu a fost remediată până miercuri la ora 08.00.

UPDATE2: În jurul orelor 10.00 este aşteptată să ajungă în judeţul Sibiu o aeronavă MI 17  din dotarea MAI,  care va interveni pentru evacuarea turistilor din Bâlea , spun surse de încredere.

UPDATE 3: Potrivit oficialilor IGSU, două elicoptere vor acţiona în cazul Bâlea. Aeronavele au capacitate de aproximativ 20 de persoane si vor ateriza, cel mai probabil la Cârţişoara, după care vor urca în Bâlea.

În timp ce la Sibiu se fac demersuri pentru evacuarea oamenilor, la Bâlea doar cateva persoane sunt în afara cabanei, potrivit imaginilor surprinse de camerele de supraveghere montate în zonă.

Telecabina este singurul mijloc de transport folosit pentru accesul la Bâlea Lac,  pe o distanta de 3700m, circulaţia pe DN7C Transfagarasan fiind închisă pe perioada iernii.

UPDATE4 : ISU montează CORT încălzit la Cîrţişoara, pentru preluarea turistilor

Potrivit comunicatului de presă transmis miercuri dimineaţa de ISU Sibiu, pompierii vor monta un cort încălzit la Cîrţişoara, unde vor fi aduşi turiştii. Potrivit ultimelor informaţii furnizare de ISU Sibiu, este vorba de 72 de persoane , din care 34 de copii, care nu au posibilitatea de a coborî din cauza defecțiunii la telacabina Bâlea Lac – Bâlea Cascadă.

Turistii vor fi evacuaţi cu două elicoptere, s-a stabilit în sedinţa de miercuri de la Prefectura Sibiu, iar punctul de preluare de la baza muntelui va fi la Cârţişoara.

“Pentru evacuarea persoanelor în condiții de siguranță din zona menționată s-a stabilit ca să se solicite sprijin Inspectoratului General de Aviație, iar două elicoptere vor evacua persoanelor din zona Bâlea în zona localității Cârțișoara, unde Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu va monta un cort încălzit. Echipaje S.M.U.R.D. vor fi dispuse zona localității Cârțișoara pentru a evalua starea medicală a persoanelor, iar la nevoie, vor asigura transportul acestora la spital”, informează ISU Sibiu.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

A început evacuarea turiştilor de la Bâlea Lac

Operaţiunea de evacuare a celor 72 de turisti blocaţi la Bâlea Lac a început miercuri, la ora 10.10, când primul elicopter al Inspectoratul General de Aviație a pornit spre Munţii Făgăraşului.Elicopterul provine de la baza de aviaţie din Cluj.“Primul elicopter din cadrul IGAV, baza Cluj, a decolat la 10.10 spre […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro