Sibienii s-au inchinat la Vesmantul Sfintei Parascheva

0
316

Crestinii au praznuit-o vineri pe Sfanta Cuvioasa Parascheva. Sibienii care nu au putut ajunge la Iasi s-au inchinat la vesmantul sfintei aflat la Sibiu la Biserica de pe strada Lunga.

In fiecare an la data de 14 octombrie in biserici are loc o slujba speciala dedicata acesteia. Traditia spune ca in aceasta zi e bine ca oamenii sa tina post si sa dea de pomana saracilor diferite bucate. Cuvioasa este considerata protectoare a Romaniei. Moastele acesteia se afla la Iasi. Milioane de pelerini merg in fiecare an in “capitala” moldoveneasca pentru a se inchina prea cinstitei. Sibienii care n-au putut lua drumul Iasiului au mers miercuri la Biserica de pe Strada Lunga. Aici in fiecare an in preajma sarbatorii Cuvioasei in biserica este asezat acoperamantul Sfintei Parascheva. La slujbe preotii le-au vorbit oamenilor despre importanta sfintilor, dar mai cu seama despre minunile Sfintei Cuvioase Parascheva.

Vesmantul Sfintei Parascheva are de asemenea o poveste deosebita. Este daruit de obicei bisericilor care poarta hramul Sfintei insa pentru sibieni s-a facut o exceptie. In fiecare an moastele sunt acoperite cu cate un astfel de vesmant iar dupa expirarea celor 365 de zile si dupa slujbe speciale vesmantul este daruit cate unei biserici. Cu credinta in suflet sibienii care au stiut de vesmantul Sfintei Parascheva au mers sa se roage. Cei mai multi i-au cerut sfintei sanatate. Traditia populara are de asemenea multe obiceiuri legate de Sfanta Parascheva. Se spune ca in aceasta zi se putea prezice cum va fi vremea in functie de cum stateau oile la camp. Daca acestea stateau adunate una langa alta insemna ca iarna se apropie si ca va fi una lunga si georasa. Daca in ziua Sfintei era soare si frumos afara se credea ca asa vor fi toate sarbatorile de peste an. In aceasta zi nu se munceste pentru ca e rau de ochi si de dureri de cap. Nu se spala, nu se coase. Se fac in schimb cumparaturi. In aceasta zi, dupa iesirea de la biserica oamenii mergeau in targuri si cumparau pleduri si cojoace pentru a marca apropierea iernii. Se spune ca Sfanta Parascheva le apare celor bolnavi in vis si le spune ce leacuri populare sa foloseasca pentru a-si recapata sanatatea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.