S-a intors Narcis

Hila Ovidiu

Prima dintre acvilele echipate cu transmitator satelitar, s-a intors din migratie. Narcis, si-a petrecut iarna in mai multe zone din Zimbabwe, Mozambic, Africa de Sud si Botswana, parcurgand un traseu de 26032 de km, de la plecarea din Romania si pana la intoarcere.

Prima acvila tipatoare mica dintre cele echipate cu transmitator satelitar in cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei tipatoare mici in Romania”, a ajuns pe Valea Hartibaciului. Urmarirea pasarilor cu ajutorul transmitatoarelor satelitare furnizeaza informatii importante pentru expertii in studiul si conservarea pasarilor, legate de arealul de cuibarire, folosirea habitatului, ruta de migratie si locul de iernare. Acvila tipatoare mica este o specie vulnerabila, populatia mondiala fiind estimata la aproximativ 20000 de perechi cuibaritoare. Conform celor mai recente studii, populatia de acvila tipatoare mica din Romania este estimata intre 2000 – 2300 de perechi, reprezentand aproximativ 22% din populatia speciei la nivelul Uniunii Europene si 10% din intreaga populatie la nivel global. Specia cuibareste in paduri depresionare, paduri de lunca, paduri din zone de deal si de munte, cea mai mare concentrare a populatiei din tara noastra fiind intalnita in centrul Transilvaniei. Este o specie migratoare, plecand de obicei in septembrie pentru a ierna in tarile din Africa Centrala si de Sud. Narcis este un mascul adult echipat cu transmitator la data de 20 iulie 2011, de o echipa formata din specialisti ai Societatii Ornitologice Romane, cei ai Grupului Milvus, respectiv ai Agentiei Regionale de Protectie a Mediului Sibiu, la poalele Muntilor Fagaras, in partea estica a sitului Natura 2000 pentru protectia pasarilor Piemontul Fagaras. Narcis a plecat la drum in 21 septembrie 2011, trecand prin Bulgaria, Turcia, Siria, Israel, Egipt, Sudan, Eritrea, Etiopia, Uganda, Tanzania si a ajuns pe 22 noiembrie, dupa un drum de 10730 km, in prima zona de iernare, de pe teritoriul statului Zimbabwe. Narcis a inceput migratia de primavara pe data de 28 februarie 2012, parcurgand 8632 km pana la intoarcerea in zona de cuibarit din Piemontul Fagaras.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Mii de sibieni lucreaza ca zilieri

Peste 5 mii de sibieni, au lucrat in martie, ca zilieri. In luna martie 2012 au fost inregistrate 28 contracte colective de munca si 7 acte aditionale de prelungire si modificare a contractelor  colective de munca existente. Totodata, din evidentele Inspectoratului Teritorial de Munca, reiese faptul ca exista un stoc […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro