Primul oras din Transilvania

Hila Ovidiu

Noi descoperiri din situl arheologic scos la lumina din calea autostrazii Sibiu Orastie sunt prezentate publicului. Vorbim de aceasta data despre primul oras din Transilvania. Suprafata cercetata la Turdas a fost de aproximativ 11 hectare.

Primul oras din Transilvania a fost descoperit in perioada mai octombrie 2011 de catre arheologii sibieni. Acesta este situat la Turdas, punctul Lunca, in judetul Hunedoara. Ce au descoperit acestia aici??? Probabil cea mai mare fortificatie din Romania. Vorbim despre aproximativ11 hectare cercetate iar din punct de vedere arhitectural s-au depistat nu mai putin de 6 orizonturi arheologice diferite datate in neoliticul timpuriu, eneoliticul timpuriu si dezvoltat, perioada dacica si cea medievala. Desi asezarea nu poate fi datata cronologic cu exactitate se presupune ca ea este ceva mai veche decat piramidele egiptene. Este posibil sa fie cea mai mare asezare umana descoperita pana la a cest moment in tara. Vorbim despre imprejmuiri de fortificatii ce se intindeau pe aproximativ 100 de hectare. Curios este fpatul ca acolo din 200 in 200 de metri au fost savarsite jertfe. Cercetarile in aceasta zona au durat o jumatate de an.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

La volan fara permis

A urcat la volan, desi nu avea acest drept. Un sibian de 39 de ani a fost depistat in cursul zilei de marti la volanul unui autoturism desi avea permisul suspendat. Acesta este acum cercetat penal pentru infractiunea savarsita. Cine n-are de lucru, isi face! Zicala se potriveste de minune […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro