Inceput de an cu somaj in crestere

0
537

Dupa mai bine de un an de declin, somajul a inceput sa creasca la Sibiu. Cei de la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca spun ca s-a inregistrat o crestere de0,03 puncte procentuale. La momentul de fata aproximativ 3600 de sibieni sunt in cautarea unui loc de munca.

In cursul lunii trecute rata somajului a crescut cu 0,03 puncte procentuale comparativ cu ultima luna a anului trecut cand somajul avea o valoare de 1,79%. Chiar si asa ramane insa cu mult sub media pe tara. La momentul de fata aproximativ 3600 de sibieni sunt incadrati in evidentele AJOFM Sibiu ca fiind in cautarea unui loc de munca.

Din cei aproape 3600 de someri doar putin peste o mie beneficiaza de indemnizatie. Mediul rural ramane in continuare principalul furnizor de persoane aflate in cautarea unui loc de munca. 2441 de someri provin din satele judetului.

In ceea ce priveste studiile, cei mai multi someri, aproape 50% au doar scoli primare, gimnaziale cel mult profesionale. Cu un procent ridicat, de 35 la suta, sunt reprezentati si cei cu studii medii. La polul opus sunt cei cu studii superioare. Si nici nu e de mirare aceasta situatie daca luam in considerare faptul ca, indiferent de studiile pe care le au, oamenii accepta sa lucreze orice pentru a avea un venit stabil.

In ceea ce priveste categoriile de varsta, cei mai multi someri, aproape o mie, au intre 40 si 49 de ani. Vorbim aici despre persoane specializate in meserii care acum au fost inlocuite de roboti sau pur si simplu de generatia tanara. Cei din aceasta categorie, alaturi de cei care mai au aproximativ 10 ani pnna la pensie sunt cel mai greu de reintegrat pe piata muncii. Pentru a le veni in ajutor, AJOFM Sibiu le ofera cursuri gratuite de calificare si recalificare astfel incat ei sa poata ramane in campul muncii o perioada cat mai lunga de timp.

La polul opus, cei mai vanati de catre angajatori sunt tinerii cu varste cuprinse intre 25 si 29 de ani. Agentii economici ii prefera pentru ca majoritatea nu au familii, sunt dispusi sa munceasca suplimentar,sunt creativi, nu au pretentii salariale foarte mari si sunt dornici de afirmare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.