Dinel Staicu, condamnat definitiv la 9 ani închisoare cu executare pentru devalizarea Transgaz

Hila Ovidiu

Dinel Staicu, fost președinte al SIF Oltenia, a fost condamnat miercuri, de Curtea de Apel București, la 9 ani închisoare pentru fraudarea Transgaz Mediaș.

Dinel Staicu a primit 7 ani închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu și 6 ani pentru constituire a unui grup infracțional organizat. La pedeapsa cea mai grea de 7 ani a fost adăugat cu spor de 2 ani, astfel încât el va executa 9 ani închisoare.

Inițial, Judecătoria Sectorului 2 îl condamnase în martie 2013 pe Dinel Staicu la 11 ani închisoare, însă Curtea de Apel București a admis în parte apelul acestuia și i-a scăzut pedeapsa la 9 ani închisoare.

Aurel Gabriel Coconea (fost director general al Transgaz)  a primit 7 ani închisoare, Carmen Ioana Popescu — 5 ani, Cornel Tudor Volintiru — 5 ani, Adrian Georgel Bogza — 5 ani, Vlad Rebega — 4 ani, Iulian Siclitaru — 4 ani, Vasile Banciu — 4 ani închisoare, toate pedepsele fiind cu executare.

Pe latură civilă, instanța a dispus ca Dinel Staicu și ceilalți inculpați să plătească în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Reconversia SA (prin lichidator judiciar Rovigo SPRL) către SNTGN Transgaz SA suma de 24 185.728 lei, reprezentând daune materiale.

Magistrații au menținut până la concurența sumei de 24 milioane lei sechestrul asupra bunurilor mobile și imobile ale lui Dinel Staicu și au dispus aplicarea sechestrului și asupra bunurilor celorlalți inculpați.

Procurorii susțin că, în perioada august 2000 — iulie 2001, Gabriel Coconea, în calitate de director general al Transgaz, având atribuții de ordonator de credite și reprezentare a societății în relațiile cu terții, ar fi încheiat, cu încălcarea normelor legale, 14 convenții de plăți cu cinci societăți cu capital integral de stat.

Prin încheierea acestor convenții, el a interpus în circuitul financiar dintre societățile de stat transportatoare, distribuitoare și respectiv beneficiare de gaze naturale patru societăți private — BDJ Craiova, Padogaz București, Sironex Craiova și Dumimpex SM București, toate controlate de Dinel Staicu, cărora le-a asigurat finanțarea în mod fraudulos.

La solicitarea Transgaz, contrar dispozițiilor legale privind compensarea datoriilor reciproce, societățile de stat consumatoare de gaze au achitat în conturile celor patru societăți private suma totală de 13.251.328 lei, prejudiciind în acest mod Transgaz.

Dinel Staicu a mai fost condamnat definitiv la șapte ani închisoare pentru devalizarea Băncii Internaționale a Religiilor, însă Curtea de Apel București a anulat condamnarea prin admiterea unei contestații în anulare.

Ulterior, pentru că a mituit o judecătoare de la Curtea de Apel București pentru a scăpa de dosarul BIR, Dinel Staicu a fost condamnat definitiv în septembrie 2014, la cinci ani închisoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Livia Stanciu se opune proiectului de lege care prevede sancționarea judecătorilor care greșesc

Livia Stanciu, judecătoarea care a reclamat-o la DNA, pe Mariana Rarinca pentru un presupus șantaj, denunț calomnios care a ținut-o pe femeia din Galați, 191 de zile la închisoare, nevinovată fiind, nu vrea ca în România judecătorii și procurorii să plătească dacă greșesc. Livia Stanciu, procuror la bază, devenit brusc […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro