De la anul romanii platesc in plus pentru ambalajele reutilizabile

Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta conform careia romanii vor fi nevoiti sa scoata mai multi bani din buzunar atunci cand merg la cumparaturi. Pentru fiecare produs achizitionat in ambalaj reutilizabil, romanii vor plati cu  50 de bani in plus. Prevederea legala intra in vigoare din luna martie a anului viitor.

Prin aceasta ordonanta de urgenta guvernantii spera sa creasca rata de reciclare a deseurilor reusind astfel sa plaseze tara noastra pe harta europeana a reciclarii. Conform actului normativ incepand cu data de 31 martie 2019 romanii vor fi nevoiti sa plateasca la fiecare achizitie de produse in ambalaj reciclabil cate 50 de bani in plus. Sumele vor putea fi ulterior recuperate la returnarea ambalajului dupa utilizarea sau consumarea produsului. Exceptie de la aceasta regula fac ambalajele din carton. Pentru acestea nu se va percepe taxa pe produs reutilizabil.

Din 2022 vizate de aceasta prevedere vor fi si ambalajele destinate bauturilor iar din 2025 va fi introdus un calendar special de eliminare de pe piata a ambalajelor de unica folosinta, in special a celor din plastic.

No Comment

Leave a Reply

*

*

POPULAR POSTS