Constantin Hogea, primarul din Tulcea, arestat preventiv pentru fapte de corupție

Hila Ovidiu

Primarul municipiului Tulcea a fost arestat preventiv vineri seară, în baza unei decizii a Tribunalului Galați, la propunerea procurorilor DNA. Primarul este acuzat de anchetatori că ar fi primit în 2014, drept mită, un apartament de la o firmă de construcții căreia i-a aprobat construirea unui bloc de locuințe în oraș.

Constantin Hogea, reținut vineri de DNA, este acuzat de luare de mită, și efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase, în formă continuată.

Alături de primar a fost reținut de procurori și administratorul societății comerciale care a dat mita, Constantin Georgescu Cornel.

Procurorii anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 zile începând din datele de 28 respectiv 29.05.2015, față de inculpații:

POP VALER CONSTANTIN și BRUDIU MARIA, arhitect – șef respectiv secretar în cadrul Primăriei Tulcea, la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

HOGEA VALERIA, soția primului menționat, administrator al unei societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de: complicitate la luare de mită și complicitate la efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase, în formă continuată.

DNA spune că la data de 26 octombrie 2007, inculpații Hogea Constantin, Pop Valer Constantin și Brudiu Maria, în calitate primar, arhitect – șef respectiv secretar în cadrul Primăriei Tulcea, au semnat și eliberat pentru firma administrată de inculpatul Georgescu Cornel Constantin o autorizație de construire a unui bloc de locuințe situat în imediata apropiere a unor obiective cu regim special, fără a se fi obținut avizele prealabile de la Ministerul Justiției și Ministerul Apării Naționale, conform legislației în vigoare.

Această acțiune a avut ca urmare obținerea de către firma respectivă a dreptului de a construi un bloc de locuințe cu încălcarea condițiilor legale, dar și un profit viitor prin vânzarea apartamentelor construite.

Urmare a înțelegerii avută cu inculpatul Georgescu Constantin Cornel dar și în scopul protejării intereselor financiare ale acestuia din urmă, a cărui societate avea încheiate mai multe contracte de prestări servicii și execuție lucrări cu Primăria municipiului Tulcea, la finalizarea lucrărilor, respectiv la data de 21 ianuarie 2009, inculpatul Hogea Constantin a primit, cu titlu de mită, un apartament cu trei camere situat în acel imobil, ocupat în prezent de fiica acestuia din urmă.

Pentru a disimula primirea apartamentului respectiv și pentru a crea aparența că respectivul imobil intră în mod legal în proprietatea inculpatului Hogea Constantin, la aceeași dată, fiica și soția sa, au încheiat cu omul de afaceri un contract de vânzare cumpărare, în care au atestat în mod mincinos faptul că contravaloarea locuinței fusese achitată anterior.

Începând cu luna ianuarie 2015, inculpatul Hogea Constantin, beneficiind de sprijinul soției sale, inculpata Hogea Valeria a desfășurat operațiuni financiare ca acte de comerț, incompatibile cu funcția de primar, în sensul că, uzând de funcția pe care o deținea, s-a comportat ca administrator de fapt al unei societăți comerciale ce aparținea acesteia din urmă.

Concret, în scopul obținerii pentru sine a unor foloase materiale necuvenite reprezentând sume de bani provenite din închirierea unor spații pentru clipuri publicitare, inculpatul Hogea

Constantin s-a interesat despre situația juridică a unui imobil din municipiul Tulcea pe care se află amplasat un panou publicitar electronic, prețul practicat pe piață pentru prestarea unor asemenea servicii, obținerea unor modele de contracte de închiriere spațiu publicitar, depunerea de diligențe pentru realizarea spoturilor publicitare, asigurarea asistenței tehnice de specialitate pentru punerea în funcțiune a panoului și asigurarea întreținerii funcționării acestuia.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații Pop Valer Constantin, Brudiu Maria și Hogea Valeria trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la Direcția Națională Anticorupție ori de câte ori sunt chemați;
b) să informeze de îndată Direcția Națională Anticorupție cu privire la schimbarea locuinței;
c) să se prezinte la Poliția Municipiului Tulcea, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori sunt chemați;
d) să nu se apropie cu persoanele menționate în ordonanțele de dispunere a controlului judiciar și să nu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale;

Inculpaților li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

STRIGĂTOR LA CER | Kovesi cere anularea achitării Marianei Rarinca

Laura Codruţa Kovesi a cerut anularea achitării Marianei Rarinca în dosarul în care a fost acuzată de șantaj de Livia Stanciu, Șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție. Situație fără precedent în România. Șefa DNA face tot posibilul să o apere pe Livia Stanciu, în dosarul în care a acuzat-o […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro