Cezariana, mai periculoasa decat nasterea naturala

Hila Ovidiu

Medicii romani au declansat o adevarata campanie impotriva nasterii prin cezariana. Doctorii spun ca in cazul interventiei chirurgicale pot aparea o serie de complicatii in comparatie cu nasterea naturala. Tara noastra este pe un loc fruntas la nivel european in ceea ce priveste nasterile prin cezariana.

In cadrul studiilor efectuate in urma cu aproximativ 2 ani de zile s-a aratat faptul ca in tara noastra cel putin 30 la suta dintre tinere aleg sa nasca cu ajutorul chirurgiei. La acest capitol tara noastra ocupa locul III in Europa. Primul loc in topul nasterilor prin cezariana este ocupat de catre Cipru cu peste 52 la suta din totalul nasterilor dintr-un an realizate chirurgical. Locul II este ocupat de catre Italia cu un procent de 38%. Dupa noi se situeaza tari ca Germania, Malta, Polonia, Elvetia sau Luxemburg cu 30 la suta nasteri prin cezariana. La polul opus se situeaza tari cum ar fi Olanda, Slovenia, Finlanda, Suedia, Islanda sau Norvegia. Medicii incearca insa sa stopeze aceasta “moda” a nasterilor chirurgicale si spun ca practica a fost inventata pentru a putea fi folosita doar in cazuri extreme in care mama fie are varsta inaintata fie exista pericolul ca tanara viitoare mamica sau copilasul sa aiba probleme. Ba mai mult, spun doctorii, nasterea prin cezariana implica riscuri enorme pe care, in necunostinta de cauza romancele si le asuma fara sa clipeasca. Printre riscurile operatiei cezariene se numara infectiile, pierderea semnificativa de sange, probleme ale vezicii biliare, traume ale mamei si copilului legate de actul chirurgical. La toate acestea se adauga perioada lunga de recuperare a proaspetei mamici. Medicii mai spun ca, daca doreste sa ramana insarcinata din nou, o femeie cu cezariana are sanse minime de a experimenta si nasterea naturala. Dincolo de asta, prin operatie cezariana, o mama poate aduce pe lume cel mult doi prunci.
Printre marile beneficii ale cezarienei, motiv pentru care si multe romance aleg aceasta practica chirurgicala, se numara eliminarea durerilor din timpul travaliului si a nasterii in sine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Miei mari si sanatosi

Mieii din acest an vor fi… oi! Si asta pentru ca Pastile pica destul de tarziu. Medicii veterinari spun insa ca au inceput deja controalele pentru a se asigura ca produsele din carne de miel care ajung pe mesele sibienilor sunt 100% sanatoase. Sibienii vor pune pe masa si in […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro