Udatul Ionilor la Talmacel, obicei unic in tara si probabil in lume

Hila Ovidiu

Sfantul Ioan a incheiat miercuri seria sarbatorilor de iarna. 2 milioane de romani si-au serbat in 7 ianuarie onomastica. La Talmacel are loc in aceasta zi un obicei cu totul special. Este vorba despre “udatul Ionilor”, un ritual stravechi in care cei care poarta numele sfantului sunt inmuiati cu picioarele in apa raului din sat.

07.01.2015 13:42

De cum a “mijit” de ziua, satenii s-au trezit cu mic cu mare si s-au apucat de treaba. Primul lucru pe care l-au facut a fost sa guste din apa sfintita de Boboteaza iar ai apoi au inceput impodobirea carului si a cailor. Imbracati in straie romanesti de sarbatoare locuitorii Talmacelului au mers apoi la biserica din sat pentru a lua parte la slujba. Abia dupa incheierea ceremonialului religios si dupa binecuvantarile preotului paroh oamenii pornesc cu alai catre raul care trece prin sat. Aici toti sarbatoritii zilei de la cel mai mic pana la cel mai in varsta sunt inmuiati cu picioarele in apa aproape inghetata. Nimeni nu se supara, ba din contra, oamenii cred ca acest ritual le aduce sanatate, mai ales ca la iesirea din rau “udatii” sunt imbiati cu pahare de palinca. Inainte de a se trece la udatul Ionilor, feciorii satului isi demonstreaza talentele artistice. Printre cei inmuiati in apa Talmacelului a fost si seful ISJ, Stefan Firu. Primii doi care au insa onoarea de a fi purtati pe brate pana la rau de catre feciorii satului sunt preotul si primarul Talmacelului. Amandoi poarta numele Sfantului Ioan. Cel mai mic sarbatorit inmuiat in apa Talmacelului are doar cativa anisori. Preotul spune ca cel mai probabil obiceiul dateaza din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial. Satenii spun insa ca traditia e sfanta si ca trebuie pastrata din generatie in generatie. Dupa petrecerea din aceasta seara, Ionilor nu le ramane altceva de facut decat sa astepte anul urmator cand din nou vor fi condusi cu alai catre raul satului pentru a fi inmuiati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Raurile Sadu, Talmacel si Sevis in atentia pompierilor din cauza ghetarilor

Pompierii sibieni au intervenit in ultimele zile in mai multe zone ale judetului pentru a preveni inundatii produse de catre podurile de gheata. Cei de la ISU le recomanda insa oamenilor sa fie cu ochii in patru pe raurile care prezinta ghetari. Pompierii au intervenit deja in zona raului Sevis […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro