Tulburarea Borderline – cum traiesti cu o persoana hipersensibila?

admin

Persoanele afectate de tulburarea Borderline lupta zilnic contra unei hipersensibilitati coplesitoare. Cum stii cand cel de langa tine are o personalitate Borderline si cum il poti ajuta?

Iata raspunsurile despre aceasta boala psihica imprevizibila, atat pentru pacient, cat si pentru anturajul sau, potrivit psychologies.com.

Identificarea tulburarii Borderline

Cei cu personalitate Borderline ne seamana, sunt uneori un pic puerili, egoisti, apoi apare o situatie stresanta si totul se schimba: crize de furie, comportamente periculoase, tendinta spre manipulare, idei suicidare. Persoanele afectate de tulburarea Borderline sunt intotdeauna pe punctul de a exploda.

Dificultatea de gestionare a emotiilor este laitmotivul acestei boli psihice, situate la jumatatea drumului intre nevroza si psihoza. Manifestarile sale includ: hiperemotivitate si reactii excesive la cea mai mica neplacere. La acestea se adauga si alte simptome caracteristice:

– senzatia de gol interior
– dificultatea de gestionare a furiei
– capacitatea redusa de a prevedea consecintele actelor lor
– idealizarea si apoi devalorizarea celor din jur
– instabilitate in realtiile interpersonale (schimbarea frecventa a prietenilor, a partenerilor, tendinta spre manipulare)
– eforturi disperate pentru a evita abandonul
– impresia de detasare fata de corp
– mania persecutiei
– comportamente impulsive, periculoase, de auto-mutilare (crize bulimice, consum abuziv de alcool si droguri)

Cauzele tulburarii Borderline

Potrivit OMS, aproximativ 2% din populatia mondiala este afectata de aceasta tulburare, iar femeile sunt majoritare.

Cauzele tulburarii Borderline sunt multiple. Exista cauze biologice, chimice (dereglarea producerii de serotonina), predispozitii genetice, dar si cauze legate de abuzuri, carente afective si despartiri dificile din copilarie.

Tratamente

Persoanele Borderline au parte de tratament pe doua planuri:

– Tratament medicamentos, ce include antidepresive si anxiolitice pentru tratarea cauzelor biologice ale bolii si atenuarea pasajelor depresive, crizelor de anxietate si de panica.

– Terapie cognitiv – comportamentala, ce ii ajuta pe bolnavi sa gandeasca mai clar si sa se comporte mai sanatos.

Cum e sa traiesti alaturi de un bolnav Borderline?

Fiecare familie trebuie sa-si gaseasca propriul echilibru in jurul bolnavului. Familia trebuie sa asculte, nu sa judece, sa fie prezenta pentru el, dar si suficient de discreta pentru a-l lasa sa-si asume responsabilitati. Cei din jurul bolnavului nu trebuie sa-l trateze ca pe un copil, dar nici sa fie prea duri cu el, sa nu-l raneasca. Sa-i spuna cand greseste si sa-l asigure de intentiile bune.

Specialistii in domeniu ii sfatuiesc pe membrii familiei unui bolnav cu tulburare Borderline sa:

– pastreze distanta pentru a evita relatiile fuzionale intense
– nu dramatizeze accesele de furie, de care bolnavii sunt foarte putin constienti
– nu judece comportamentele impulsive sau periculoase, care reprezinta doar un strigat de ajutor. Bolnavii au nevoie in primul rand ca cei din jurul lor sa fie afectuosi.
– asigure bolnavul de calitatile sale in momentele in care are o criza de indentitate

Bianca Geambasu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Artistii Eveniment Gold: Vama Veche

Istoria trupei incepe in septembrie 1996. Intilnirea membrilor frizeaza regula „doua marimi egale cu a treia sint egale intre ele”. Pe scurt: Liviu ii povesteste lui Tudor intr-o noapte de vara ce statea sub semnul lui Eliade despre intentia de a creea o trupa si despre intilnirile lui muzicale cu […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro