Spania si Portugalia ar putea deveni desert. O seceta devastatoare ameninta Europa

admin

Sudul Europei se incalzeste intr-un ritm mult mai accentuat decat restul globului, existand temerea ca s-ar putea transforma in desert. Spania si Portugalia sunt tarile pe care, spun cercetatorii, in perioada de pana in 2100 vor indura 15 ani de seceta grea.

Cercetatorii de la Universitatea Newcastle au ajuns la aceasta concluzie folosind mai multe modele de predictii climatice utilizate de NASA, Institutul de Meteorologie din Marea Britanie sau Institutul de Meteorologie Max Planck, informeaza The Independent.

Desi prognozele au fost diferite, toate au avut un punct comun: seceta extrema prognozata pentru sudul Europei, respectiv pentru Spania si Portugalia.

Daca prognozele sunt corecte, atunci cele doua tari vor avea parte de o perioada de 15 ani in care ploile vor fi la jumatate decat ar fi normal.

Aceste modele de prognoza climatica au dat rezultate bune in trecut, asa ca exista toate motivele sa fie luate in seama.

Portugalia a avut parte de nu mai putin de opt perioade de seceta extrema inca din anii ’40, perioadele critice fiind mai ales recent, intre 2004 si 2006.

Cat despre Spania, aceasta a avut parte de trei astfel de perioade, cea mai recenta fiind intre anii 1990 – 1995. Intreaga tara a fost afectata – volumul precipitatiilor a fost redus cu circa 30%.

Oamenii de stiinta au analizat si bazinele a trei fluvii din Peninsula Iberica, Tagus, Douro si Guadiana, constantand ca seceta si-a pus deja amprenta asupra lor, se arata intr-un raport publicat de International Journal of Climatology.

Un studiu anterior a aratat ca sudul Europei ar putea deveni desert pana in 2100, pentru ca „incalzirea globala schimba ecosistemul intr-un fel fara precedent”.

In octombrie anul trecut, oamenii de stiinta au anuntat ca temperaturile din sudul Europei au crescut cu 1,3 grade in secolul XIX, comparativ cu 0,85 grade Celsius, cresterea medie inregistrata la nivel global.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

TEOLOGIA TRUPULUI - o noua carte de Jean Claude Larchet

Dumnezeu a alcatuit trupul omului, din ţărâna pamantului, dupa Chipul și Asemănarea Sa: „Şi a zis Dumnezeu: „Să facem om după chipul şi după asemănarea Noastră, ca să stăpânească peştii mării, păsările cerului, animalele domestice, toate vietăţile ce se târăsc pe pământ şi tot pământul!” Şi a făcut Dumnezeu pe […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro