SIBIU – Prefectul şi-a cerut scuze

0
145

Încep prin a vă spune că astăzi am avut o discuție cu doamna doctor Halmaghi față de care mi-am cerut scuze pentru reacția de ieri, a fost o situație regretabilă. Totodată, țin să îi mulțumesc doamnei doctor pentru înțelegerea și profesionalismul pe care mi le-a arătat.

Eu în calitate de prefect nu pot reorganiza singur spitale și nici nu pot lua decizii într-o instituție pe care nu o conduc, fiind nevoie de implicarea tuturor oamenilor care pot contribui la îmbunătățirea situației în care ne aflăm. În ședința de astăzi am solicitat tuturor managerilor de spitale propuneri concrete pentru a rezolva situațiacu care se confruntă personalul medical. Este, fără îndoială un efort uriaș ceea ce fac medici zi de zi. Cuvintele sunt prea mici pentru a-i ajuta, în aceste momente. Ei au nevoie de spațiu, de materiale și echipamente, de colegi care să îi ajute în realizarea cu succes a actului medical.

La nivelul județului Sibiu situația este dificilă, atât pentru medici și autorități cât și pentru cetățeni. Când supunem că este nevoie de fiecare dintre noi, nu o spun degeaba. În aceste aproape 8 luni de pandemie, am încercat mereu să luăm, la nivel local cele mai bune decizii și am încredere că vom avea mai mult sprijin din partea cetățenilor. Specialiștii ne anunță că virusul nu va dispărea curând, astfel că va trebui să găsim împreună modalități de a conviețui, iar pentru moment de a ieși din situația critică în care cu toții ne aflăm.

Astăzi am fost la Spitalul Municipal din Mediaș, unde în acest moment se internează primii pacienți COVID. S-au creat un număr de 20 de paturi dintre care 2 dispun de dotare specifică secției ATI. Singura necesitate pentru ca acestea să poată funcționa la capacitate și randament maxim este resursa umană, vorbim de 3 medici de specialitate ATI care să poată supraveghea în permanență pacienții care vor avea nevoie de cele 2 paturi dotate pentru ATI.

În ceea ce privește Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, s-a demarat deja o procedură de achiziție pentru o stație de oxigen care va deservi 6 paturi cu dotare ATI situate în structura modulară, și de asemenea s-au demarat și angajările de personal care să deservească pacienții din această structură. Urmează ca în aproximativ 14 zile toate procesele demarate să fie încheiate și aceste paturi să poată funcționa.

În ceea ce privește situația de la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean, trebuie luate urgent măsuri întrucât condițiile în care personalul de acolo își desfășoară activitatea sunt dificile. Doamna doctor Halmaghi mi-a relatat astăzi în detaliu cum se lucrează în UPU Sibiu, iar personal voi face tot ce ține de mine pentru a pune în aplicare propunerile făcute de dânsa. Concret, vorbim despre suplimentarea personalului din UPU, precum și extinderea zonei unde sunt pacienții suspecți de infecție COVID-19. Mâine dimineață vom vedea exact de ce este nevoie pentru a amenaja Sala Sindicală în Sprijinul UPU și vă anunțăm de îndată ce știm exact în cât timp aceasta va fi gata.

De asemenea, în baza prevederilor OUG nr.180/2020 medicii de familie sper să devină un real sprijin. Ordonanța 180 pentru modificarea și completarea Legii nr.136/2020, ne spune că până la confirmarea infecției cu Covid -19, persoanele care prezintă semne și simptome specifice definiției de caz, precum și cele care, după confirmarea diagnosticului cu Covid -19 prin investigații paraclinice specifice nu prezintă semne și simptome  sugestive sau prezintă simptome care nu necesită izolarea într-o unitate sanitară, se izolează la domiciliu sau la o altă locație aleasă  de acestea  pentru o perioadă care să nu depășească perioada de contagiozitate specifică.

Persoanele care se găsesc în aceste situații informează medicul de familie despre ipoteza în care se află , inclusiv cu privire la locul la care au decis să se izoleze sau s-a instituit izolarea. Medicul de familie are obligația luării în evidență și monitorizării stării de sănătate  a persoanelor respective  și transmite DSP fișa de monitorizare  a persoanei respective.

În situația în care persoana refuză măsura izolării sau dacă încalcă această măsură, medicul de familie sau organele de control informează DSP care poate, prin decizie confirma sau infirma măsura izolării.

În ceea ce privește procesul de testare în acest moment se fac în medie aproximativ 350 de teste pe zi. În cadrul întâlnirii de mâine am solicitat punctual să mi se comunice de ce este nevoie pentru a testa la capacitate maximă, în condițiile în care sunt funcționale 3  aparate de testare RT-PCR, două în cadrul SCJU Sibiu și unul în cadrul Spitalului de Pediatrie. De asemenea la nivel național se lucrează la îmbunătățirea sistemului informatic de raportări, astfel că în curând la nivel local vom avea o situație foarte clară a numărului de teste efectuate.

În încheiere, având în vedere contextul național și implicit situația dificilă existentă  la nivelul județului Sibiu privitor la lipsa locurilor destinate îngrijirii persoanelor infectate cu noul  SARS-Cov-2 din unitățile sanitare vă asigurăm că reprezentanții autorităților publice depun eforturi în vederea soluționării  a cât mai multor dificultăți apărute în mod gradual ca urmare a creșterii semnificative a numărului de  persoane  confirmate cu Covid-19 care prezintă  o stare de sănătate  ce  necesită îngrijiri medicale  de specialitate. Îmi exprim încrederea că împreună vom depăși aceste momente dificile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.