SIBIU – „Mergând spre Lumina Învierii” – expoziție online

stiri redactie

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii” Sibiu, instituție subordonată Consiliului Judeţean Sibiu, deschide astăzi expoziția online „Mergând spre Lumina Învierii”, din dorința de a aduce în prim-plan obiceiuri ale Sfintelor Sărbători Pascale din zonele etnografice ale județului Sibiu.

În lumea satului românesc, Postul Paștilor și Învierea Domnului Iisus Hristos sunt trăite într-o atmosferă de sobrietate și măreție, de tristețe și de bucurie în același timp, de pocăință și nădejde, pentru a primi Lumina Sfântă în suflete.

CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, vă împărtășește crâmpeie din Sărbătorile Pascale, într-un concept expoziţional ce valorifică tradiții premergătoare Praznicului Învierii Domnului – precum înroșirea ouălor în Joia Verde, împodobirea Casei Domnului în Vinerea Mare și pregătirea bucatelor tradiționale sâmbăta. Ciocnitul ritualic al ouălor roșii, grupurile de copii care vestesc minunea Învierii, jocurile cu ouă roșii, Strânsul vaselor de către tinerii căsătoriți și stropitul fetelor sunt tradiții specifice pentru prima și a doua zi a Paștilor. Icoane pe sticlă, pictate de meșteri populari din județul Sibiu în urmă cu 15-20 de ani, întregesc expoziția, prin imagini ce evocă versetele biblice.

Pentru a facilita accesul publicului la informații cât mai diverse, conceptul expoziţional mizează pe multitudinea căilor de comunicare, aducând în prim-plan texte și fotografii. Materialele etnografice au fost documentate de echipa de cercetare a Centrului „Cindrelul-Junii” Sibiu începând cu anul 2009, fiind parte integrantă din arhiva instituției.

Expoziția va putea fi vizionată online, pe pagina de facebook Centrul Creației Junii Sibiu și pe website-ul www.traditiisibiene.ro, începând de astăzi, 29 aprilie 2021, ora 13.00.

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii” Sibiu funcționează în subordinea Consiliului Județean Sibiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

SIBIU - SITUAȚIA PERSOANELOR VACCINATE ÎMPOTRIVA COVID-19 ÎN DATA DE 28 APRILIE 2021 LA NIVELUL JUDEȚULUI SIBIU

De la debutul campaniei de vaccinare și până în prezent, la nivelul județului Sibiu s-au administrat 121.749 doze de vaccin împotriva SARS-CoV-2, în cadrul etapei I și etapei a II-a din Strategia de vaccinare împotriva Covid-19 în România. Până la momentul de față au fost imunizate, în total, 76.319 persoane […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro