SIBIU – IMPLEMENTAREA LA NIVELUL JUDEŢULUI SIBIU A MĂSURILOR PENTRU ÎMBUNĂTĂŢIREA SISTEMULUI DE DISPECERIZARE A APELURILOR DE URGENŢĂ: DISPECERATUL UNIC INTEGRAT 112

1. Generalităţi 

Serviciul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 se află în administrarea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale. Preluarea apelurilor se realizează de către un operator 112 şi simultan, sistemul informatic al SNUAU deschide automat o fişă de caz cu un identificator unic, în care se completează automat numărul de telefon al apelantului, prin intermediul funcţiei de identificare automată a numărului de telefon şi a adresei pe care este înregistrat numărul de telefon în cazul abonamentelor de telefonie mobilă şi fixă. După preluarea apelului de către operatorul 112 şi completarea de către acesta a informaţiilor primare în fişa de caz, aceasta este transmisă dispeceratelor agenţiilor specializate de intervenţie, conform indexului. 

După preluarea urgenţei, dispecerul agenției, care devine din acest moment coordonatorul conferinței, va achiziționa/colecta datele specifice structurii proprii, specializate, necesare intervenției, apoi va transfera legătura către o altă agenție pentru colectarea de către acesta a datelor specifice. Ulterior, fiecare agenție va aloca resurse și va coordona intervenția.  

2. Dispecerizarea

În prezent modul de dispecerizare este reglementat de Metodologia privind cooperarea agenţiilor specializate de intervenţie în cazul urgenţelor primite prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă, document asumat de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi agenţiile specializate din Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Sănătăţii. La nivelul judeţului Sibiu, agenţiile specializate de intervenţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne sunt reprezentate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Cpt. Dumitru Croitoru” al Județului Sibiu, Inspectoratul de Poliție al Județului Sibiu și Inspectoratul de Jandarmi Județean Sibiu ,,General de brigadă Mihail Rasty”, iar Ministerul Sănătății este reprezentat de  Serviciul de Ambulanță Județean Sibiu.  

Din anul 2011 și până în prezent, funcționează dispeceratul colocat sau semi-integrat ISU-SAJ, aflat la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență                             ,,Cpt. Dumitru Croitoru” al Județului Sibiu, celelalte agenții specializate având dispecerate separate.  

3. Dispeceratul Integrat

În conformitate cu Raportul preliminar privind Sistemul Național de Apeluri de Urgență 112, elaborate de Comitetul Interministerial privind Sistemul Național de Apeluri de Urgență 112, pct. 2.3, s-a concluzionat că, pentru îmbunătățirea sistemului de dispecerizare a apelurilor de urgență, în vederea reducerii timpului alocat interviului și alocării resurselor în cel mai scurt timp de la inițierea apelului, se impun măsuri pentru integrarea dispeceratelor specializate și realizarea de dispecerate integrate și zonale care să înlocuiască dispeceratele separate. 

În conformitate cu măsura nr. 5 din același document, referitoare la implementarea dispeceratelor integrate unde să funcționeze dispeceratele tuturor agențiilor specializate la nivelul unor județe printre care se numără și județul Sibiu, la nivelul ISU Sibiu a fost constituit un grup de lucru care a avut drept obiectiv amenajarea noului Dispecerat Integrat 112.  

Amenajarea dispeceratului integrat a presupus o investiție  în valoare totală de 213.700 RON, locația acestuia fiind identificată la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,Cpt. Dumitru Croitoru” al Județului Sibiu. 

Toate cheltuielile planificate pentru amenajarea și funcționarea noului dispecerat integrat au fost angajate, iar în luna noiembrie a anului 2019 lucrările au fost finalizate, dispeceratul semi-integrat ISU-SAJ Sibiu fiind relocat în noua sală a dispeceratului integrat, care are asigurate spațiile pentru desfășurarea activității a tuturor agențiilor specializate aparținând ISU, SAJ, STS, IPJ, IJJ și SALVAMONT. 

4. Neajunsuri, deficiențe, propuneri și măsuri

CRITERII2017
20182019
NR. APELURI AGENȚIA POMPIERI
211482439326869
NR. INTERVENȚII ISU SIBIU
135431666018408
NR. INVERVENȚII IN COOPERARE CU IPJ SIBIU425436397
NR. INVERVENȚII IN COOPERARE CU IJJ SIBIU394147
NR. INVERVENȚII IN COOPERARE CU STRUCTURI MApN 111110
NR. INVERVENȚII IN COOPERARE CU SAJ SIBIU123173162

Luând în considerare creșterea anuală a numărului de apeluri primit la nivelul dispeceratului colocat  ISU-SAJ pentru agenția pompieri, precum și numărul mare de misiuni gestionate în cooperare cu alte structuri, considerăm oportună integrarea completă și operaționalizarea totală a dispeceratului integrat 112 în scopul eficientizării măsurilor dispuse și reducerea timpului de răspuns la solicitările cetățenilor, această operațiune putându-se realiza în funcție de deciziile manageriale ale structurilor județene care au operaționalizate dispecerate separate. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

VÂLCEA - Situația Covid 19, la SCJU

data de 26.05.2020, situatia pacientilor confirmati Covid19 si internati in Spitalul Judetean de Urgenta Valcea se prezinta in felul urmator: La sectia Boli Infectioase a Spitalului Judetean de Urgenta Valcea se afla internati 2 pacienti confirmati Covid19, cu forme usoare ale bolii. In ultimele 24 ore a fost transferat 1 […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro