Sibiu – 3 focare de Pestă Porcină Africană

stiri redactie

Vă informăm că în data de 14.09.2020, pe raza județului Sibiu au fost identificate 3 focare de Pestă Porcină Africană, mai exact în localitatea Noiștat – comuna Iacobeni, localitatea Mohu – comuna Șelimbăr, localitatea Blăjel – comuna Blăjel. Ca urma a confirmării focarelor, astăzi 16.09.2020 a avut loc Ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor Sibiu.

În cadrul ședinței s-a prezentat planul de măsuri aferent fiecărui focar și de asemenea au fost adoptate deciziile privind Programele de măsuri pentru combaterea focarelor de Pestă Porcină Africană.

Pentru focarul identificat în localitatea Mohu, comuna Șelimbăr a fost adoptată decizia nr 4/16.09.2020, conform căreia s-au stabilit zonele de protecție și supraveghere după cum urmează:

  • Localitățile  aflate în zona de protecție sunt : Mohu, Șelimbăr și Veștem – jud. Sibiu . Fondurile de vânătoare aflate în raza zonei de protecție sunt: F.V.12 Rășinari, F.V.8 Cașolț și F.V.21 Șelimbăr.
  •     Localitățile aflate în zona de supraveghere sunt:  Sibiu, Bungard, Daia, Cașolț, Bradu, Colonia Tălmaciu, Tălmaciu, Sadu, Cisnădie și Cisnădioara. Fondurile de vânătoare aflate în raza zonei de supraveghere sunt: F.V.8 Cașolț, F.V.12 Rășinari, F.V.21 Șelimbăr și parte din fondurile F.V.10 Sadu, F.V.7 Bradu, F.V.22 Hamba și F.V. 20 Șura Mică.

De asemenea un număr de 14 suine din exploatație au fost ucise sub supraveghere veterinară oficială, astfel încât să se evite riscul de răspândire a virusului pestei porcine africane. Acestea au fost  evaluate și s-a întocmit dosarul de despăgubire.

Pentru focarul identificat în localitatea Noiștat, comuna Iacobeni, a fost adoptată decizia comună cu Centrele Locale de Combatere a Bolilor Mureș și Brașov, întrucât în zona de supraveghere sunt incluse și localități de pe raza județelor Mureș și Brașov.

  • Localitățile  aflate în zona de protecție sunt : Noiștat și Netuș – jud. Sibiu . Fondurile de vânătoare aflate în raza zonei de protecție sunt: F.V.36 Iacobeni, F.V. 41 Retiș si F.V. 42 Merghindeal.
  •     Localitățile aflate în zona de supraveghere sunt:  Brădeni, Teline, Retiș, Iacobeni, Movile și Stejărișu – din jud. SIBIU  ; localitatea  Seliștat –  din jud. Brașov și localitatea Apold din jud. Mureș. Fondurile de vânătoare aflate în raza zonei de supraveghere sunt: F.V.36 Iacobeni și F.V. 42 Merghindeal – jud. Sibiu; F.V. 37 Șoarș Bărcut și F.V.39 Cincu – jud. Brașov și F.V.56 Apold și F.V.57 Cris – jud. Mureș – parte din fondurile cinegetice.

În cadrul acestui focar un număr de 4 suine din exploatație au fost ucise sub supraveghere veterinară oficială, astfel încât să se evite riscul de răspândire a virusului pestei porcine africane. Acestea au fost  evaluate și s-a întocmit dosarul de despăgubire.

Pentru focarul identificat în localitatea Blăjel, comuna Blăjel, a fost adoptată decizia comună cu Centrul Locale de Combatere a Bolilor Mureș, întrucât în zona de supraveghere sunt incluse și localități de pe raza județelor Mureș

  • Localitățile  aflate în zona de protecție sunt : Blăjel si Paucea – jud. Sibiu . Fondurile de vânătoare aflate în raza zonei de protecție sunt: F.V.28 Bazna și F.V. 32  Dârlos.
  • Localitățile aflate în zona de supraveghere sunt: Curciu, Șmig, Dârlos, Brateiu, Valea Lungă, Buzd, Mediaș, Târnava, Colonia Târnava, Bazna, Boian, Velț, Romanești – din jud. Sibiu si localitățile Botorca, Delenii și Băgaciu din jud. Mureș.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Fondurile de vânătoare aflate în raza zonei de supraveghere sunt: F.V.31Atel,F.V.30 Moșna – jud. Sibiu  și  F.V. 63 Târnăveni si F.V.62 Gănești – parte din fonduri – jud. Mureș.

Au fost ucise sub supraveghere veterinară oficială, astfel încât să se evite riscul de răspândire a virusului pestei porcine africane,  un număr de 4 suine din exploatație. Acestea au fost  evaluate și s-a întocmit dosarul de despăgubire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Sibiu - Covid 19, la nivel de judeţ

În județul Sibiu, de la debutul pandemiei și până în prezent au fost confirmate pozitiv în urma testării SARS CoV-2, 1834 de persoane (dintre care 1714 adulți și 120 copii). Până la data curentă au fost vindecate 1252 de persoane, iar 99 persoane au decedat, din rândul celor confirmate pozitiv. […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro