Si tatii sufera de depresie post-natala

admin

Paradoxal, insa, desi o teorie cvasi-generala sustine ca doar mamele risca sa se confrunte cu o stare de depresie post- natala, studii recente au relevat faptul ca si 10% dintre tati pot manifesta simptome asemanatoare in timpul sarcinii sau la scurt timp dupa nastere.

Partizanii noii teorii aduc in sprijinul ipotezei lor exemple de barbati care, periodic, prezentau lactatie sau dureri asemanatoare celor din timpul nasterii, desi, din cauze naturale obiective, ei nu pot ramane insarcinati.

Argumentele respective i-au determinat pe specialisti sa ia in calcul si o posibila instalare a depresiei la barbati in timpul sarcinii sau in perioada imediat urmatoare.

FENOMEN NATURAL?

Cercetari anterioare au relevat faptul ca rata aparitiei unei stari depresive la proaspetii tatici putea sa varieze de la 1% la 25%.

Recent, insa, in paginile unei reviste americane de specialitate au fost publicate rezultatele a 43 de studii recente, efectuate pe un esantion alcatuit din 28.000 de tati.

Cercetatorii au stabilit ca, in medie, 10,4% din barbatii chestionati sufereau de depresie care aparea intr-o perioada cuprinsa intre primul trimestru de sarcina al partenerei si prima aniversare a copilului.

Riscul aparitiei depresiei paternale este mai mare in perioada cuprinsa intre primele trei luni si primele sase luni dupa nastere (25,6%) si in Statele Unite (14,1%) fata de o rata de doar 8,2% inregistrata la nivel mondial.

Toate aceste valori sunt mult mai mari decat cele inregistrate, in mod normal, in randul barbatilor adulti (4,8%). Totusi, cazurile de despresie post-natala printre barbati sunt mai putine decat cele semnalate printre femei, rata pentru cele din urma atingand 23,8%.

Specialistii considera ca depresia manifestata de barbati in timpul sarcinii si dupa aceea trebuie sa constituie un serios semnal de alarma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Flirtatul la birou, pro sau contra?

Se intampla multor barbati care sunt deja in relatii cu alta femeie, de fapt marii majoritati: ochii fug la locul de munca spre cel putin una dintre colege. Atrasi de aspectul fizic, atrasi de ideea de nou, barbatii sunt in stare uneori de actiuni sau lucruri nebunesti, iar simplul flirt […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro