Sfintii Petru si Pavel

Hila Ovidiu

Crestinii i-au sarbatorit miercuri pe Sfintii  Petru si Pavel. Traditia populara spune ca aceasta zi marcheaza inceputul secerisului. Sarbatoarea a fost si prilej de petrecere si voie buna pentru aproximativ 500 de mii de romani care si-au serbat cu acest prilej onomastica.

Romanii mai numesc sarbatoarea Sfintilor Petru si Pavel si Sanpetru de vara. Traditia crestina spune ca Sfantul Petru este sfetnicul lui Dumnezeu si ca detine cheile portilor raiului. Cei doi sfinti sarbatoriti de catre crestini miercuri ii apara pe calatorii rataciti si implinesc dorintele cele mai arzatoare pentru cei care in ajunul sarbatorii au tinut post negru. Traditia populara spune ca in aceasta zi nu se scutura merele pentru a preveni caderea de grindina. In anumite zone ale tarii, daca a cazut grindina, aceasta se fierbe pentru a nu mai strica pe viitor culturile agricole. Apostolii Petru si Pavel sunt cunoscuti in tara noastra si ca protectori ai inchisorilor. In 29 iunie si-au sarbatorit ziua numelui aproximativ 500 de mii de romani. Aproape 400 de mii dintre acestia sunt barbati. Vorbim despre oameni botezati cu numele de Petru, Petre, Petrisor, Petrut, Petrica, Patru, Patrut, Pavel, Pavaluca, Paveluta, Pavalas, Paul, Paulica, Paulin sau Petrache. Dintre reprezentantele sexului frumos si-au sarbatorit miercuri onomastica cele care poarta numele de Petruta, Petronela, Paula sau Paulina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Locuri de munca in strainatate

Angajatorii straini cauta sa recrtuteze tot mai multi romani. Pentru aceasta perioada sunt disponibile aproape 1500 de locuri de munca in 15 tari. Cele mai multe sunt in Spania. Austriecii spre exemplu pun la bataie 30 de posturi. Recruteaza in tara noastra dulgheri, operatori de masini cu laser, electricieni, zidari, […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro