Saptamana Patimilor, cea mai incarcata de semnificatie religioasa din tot anul

Hila Ovidiu

Crestinii au intrat de luni in Saptamana Patimilor. Este cea mai incarcata de semnificatii saptamana din intreg anul religios. Este ultima saptamana de jertfa pentru cei care au tinut postul. In aceasta perioada preotii savarsesc slujbele nocturne denumite denii.

Din aceasta dimineata crestinii ortodocsi au intrat in Saptamana Mare sau Saptamana Patimilor asa cum mai este denumita in popor aceasta perioada. Preotii spun ca este cea mai incarcata perioada din punct de vedere religios. Dupa Florii cand Mantuitorul a intrat in Ierusalim urmatoarele zile nu fac altceva decat sa ii pregateasca pe credinciosi pentru cea mai crunta vineri din an dar si pentru miracolul Invierii savarsit simbolic sambata spre duminica.

Traditia populara spune ca in aceasta saptamana nu se fac munci la camp iar gospodinele trebuie sa isi fi terminat deja curatenia. Nu se varuieste si nu se vopsesc pomii. In anumite zone ale tarii oamenii tin post negru in fiecare zi a acestei saptamani dar mai cu seama in Vinerea Mare. Fiecare dintre slujbele de denie are cate un mesaj aparte menit sa ii duca pe crestini cat mai aproape de momentul in care omenirea a fost salvata de la moarte prin jertfa lui Iisus. Denia de luni aminteste spre exemplu de vanzarea Mantuitorului chiar daca in plan central pare sa fie Iosif cel vandut de proprii frati ca sluga in Egipt. Slujba de marti este construita in jurul pildei celor 10 fecioare iar miercuri se face pomenirea femeii pacatoase care a uns cu mir picioarele Mantuitorului. Este probabil cel mai incarcat de simbolistica moment de dinaintea rastignirii. Joi prin citirea celor 12 evanghelii se fac practic ultimele pregatiri pentru ceea ce, din punct de vedere religios, este considerata cea mai neagra zi de vineri din istoria omenirii. Vinerea mare este zi aliturgica. Se canta prohodul si se inconjoara bisericile. Este maniera in care credinciosii refac practic drumul Patimilor. Dupa o zi apasatoare din cauza durerii inmormantarii, sambata noaptea crestinilor li se vesteste minunea Invierii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Programari on-line pentru obtinerea cartii de identitate

Primaria a lansat luni o aplicatie prin care cei care au nevoie de buletin nou se pot programa on-line pentru depunerea actelor. Masura  a fost luata dupa ce s-a constatat ca mai bine de 8 mii de cetateni din municipiul Sibiu si cele 9 comune arondate nu detin acte de […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro