Saptamana Patimilor

Hila Ovidiu

Crestinii se pregatesc sa intampine sarbatoarea Invierii. S-a intrat deja in Saptamana mare iar credinciosii care au tinut post merg sa se spovedeasca. Oamenii sunt indrumati spre acte de milostenie si curatire sufleteasca.

Dupa duminica Floriilor crestinii au intrat in Saptamana Mare sau Saptamana Patimilor asa cum este ea denumita in popor. In aceste zile credinciosii merg la spovedanie, impartasanie si incearca sa fie mai buni, sa ii ajute pe cei nevoiasi si sa isi obtina intr-un fel sau altul iertarea pacatelor pentru a putea sarbatori asa cum se cuvine Invierea Domnului. De luni seara in biserici se oficiaza Deniile, slujbe care au menirea de a reface in memoria credinciosilor drumul Crucii pana la moarte si miracolul Invierii. In traditia populara se spune ca in aceasta saptamana gospodinele trebuie sa se ocupe de curatenia generala a gospodariei si musai sa aeriseasca toate incaperile locuintei pentru a curata astfel casa de toate relele. Miercurea mare este ultima zi in care se mai pot face treburi casnice. De joi femeile incep vopsirea oualor iar vineri este zi de post negru. Seara oamenii merg la Biserica pentru slujba Prohodulul. Dupa tristetea inmormantarii sambata spre duminica, de la cel mai mici pana la cel mai mare romanii merg din nou in lacasurile de cult pentru a lua parte la Inviere. Abia dupa slujba care tine pana spre dimineata oamenilor le vor fi impartite sfintele Pasti. Duminica dimineata femeile dau de pomana iar apoi aduna in jurul mesei toata familia. Din meniul pascal nu trebuie sa lipseasca friptura de miel, ouale vopsite in rosu, vinul, pasca si cozonacul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

10 la suta dintre posturile oferite la Bursa au fost ocupate

Peste 150 de sibieni si-au gasit un loc de munca la Bursa Generala. Au avut de ales din mai bine de 1400 de oferte disponibile pentru Sibiu si Medias. La Bursa Generala a locurilor de munca organizata de catre AJOFM Sibiu cei 70 de agenti economici care au anuntat ca […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro