Săptămâna Europeană a Vaccinării – Prevenire

0
407

În săptămâna 26 aprilie – 2 mai 2021 la nivel european se desfășoară Săptămâna Europeană a Vaccinării – Prevenire. Protecție. Imunizare, proiect ce anul acesta marchează cea de 16-a aniversare. Săptămâna Europeană a Vaccinării este o iniţiativă regională condusă şi coordonată de Biroul Regional pentru Europa al OMS şi implementată de Statele Membre ale Uniunii Europene.

Timp de o săptămână, în aprilie, țările din Europa se reunesc sub sloganul Săptămânii Europene a Vaccinării – Prevenire. Protecţie. Imunizare. – şi desfășoară activități de informare și implicare a publicului țintă pentru a răspunde provocărilor legate de vaccinare. La fel ca toate medicamentele, vaccinurile sunt aprobate de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) spre a fi utilizate în UE numai dacă se dovedesc a fi sigure și eficace și dacă prezintă reale beneficii. Este vorba de o procedură solidă care implică studii clinice, analize științifice și o examinare atentă a datelor de către sute de oameni de știință. Toate informațiile privind vaccinurile sunt disponibile pe site-ul EMA (https://www.ema.europa.eu/en).

Odată cu apariția virusului SARS CoV-2, sistemul medical din întreaga lume s-a confruntat cu o presiune imensă, cu provocări nemaiîntâlnite, a fost nevoit să se reorganizeze în așa fel încât să poată satisface cât mai bine nevoile populației. De-a lungul timpului istoria medicală ne arată că omenirea s-a mai confruntat cu diverse boli contagioase ce au pus în pericol sănătatea populației, care au lăsat în urma lor dizabilități și decese. Însă cu toate acestea, răspândirea lor a fost oprită, și majoritatea au devenit în acest moment boli rare cu un număr de cazuri foarte redus, datorită vaccinării. Epidemiile recente de rujeolă şi rubeolă accentuează responsabilitatea de a menține sub control bolile care pot fi prevenite prin vaccinare.

„În semn de responsabilitate față de încercările grele prin care am trecut și încă trecem, am ales să mă vaccinez împotriva COVID-19, deoarece sunt convins că așa cum a fost oprită răspândirea altor boli transmisibile, și răspândirea COVID-19 se poate diminua și într-o bună zi să rămână istorie. Consider că vaccinarea trebuie privită ca o șansă, o speranță reală de stopare a oricărei boli. Dacă acum un an eram în carantină totală, anul acesta măsurile restrictive s-au mai relaxat, iar acest lucru se datorează efectelor pozitive ale vaccinării. Dacă anul trecut, în Săptămâna Mare, ne arătam solidaritatea stând în case, izolați, departe poate de familie și cei dragi, anul acesta, ne putem arată solidaritatea prin vaccinare mai ales că Săptămâna Mare se suprapune cu Săptămâna Europeană a Vaccinării.” transmite Mircea Dorin Crețu, prefectul județului Sibiu cu ocazia Săptămânii Europene a Vaccinării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.