Religie, mituri si povesti despre Rusalii

0
399

Duminica si luni sunt zile de mare sarbatoare pentru crestini! Se implinesc 50 de zile de la Pasti si se sarbatorescRusaliile.Traditia crestina vorbeste despre Pogorarea Sfantului Duh iar cea populara despre Rusalce, un fel de Iele, fete tinere plecate din aceasta lume mult prea devreme despre care se credeca ii schimonoseau sau imbolnaveau pe cei care le vedeau.

Cum in tara noastra inca se mai pastreaza traditiile, duminica, la 50 de zile de la Pasti, oamenii merg la Biserica pentru a sarbatori Rusaliile. Cu o zi inainte insa, se fac slujbe si praznice de pomenire a mortilor.Rusaliile, spun preotii, amintesc despre Pogorarea Sfantului Duh peste ucenicii lui Iisus sub forma unor limbi de foc.Dupa ce au primit astfel binecuvantarea divina, apostolii au pornit in intreaga lume pentru a marturisi Invierea.

In unele zone ale tarii in ziua de Rusalii oamenii aduc la biserica ramuri de tei sau de nuc pe care dupa slujba le iau acasa si le pun la poarta, la usi sau la icoane. Despre aceste ramuri se spune ca feresc de rele.

Tot in Duminica Rusaliilor preotii fac Sfestania, adica sfintirea apei mici. Apa luata in aceasta zi este folosita de catre credinciosi pentru stropirea culturilor campului si mai apoi a recoltelor.

 In traditia populara Rusaliile provin de la Rusala, sarbatoarea trandafirilor din vremea dacilor. Sarbatoarea era strans legata de cultul mortii asa ca nu este de mirare faptul ca si in zilele noastre se mai fac pomeni in ajunul acestei sarbatori. Tot povestile din vechime spun ca “Rusalcele” erau fete care au murit tinere si care in fiecare an de Pasti veneau sa petreaca Invierea alaturi de cei dragi pe pamant iar mai apoi refuzau sa mai plece. Pentru linistea celor vii se si faceau de fapt pomenile imbelsugate crezandu-se ca astfel spiritele vor fi imbunate sa se intoarca in lumea lor.

Mitologia simbolizeaza Rusaliile prin nistes pirite rele care, asemenea Ielelor, “pocesc” pe cei care le vad dansand noaptea.Se spune ca in locurile unde acestea danseaza, de obicei pe camp, iarba se usuca in forma de cercuri.

De teama lor, in noaptea Rusaliilor oamenii nu ieseau din casa nici macar pentru a lua apa de la fantana. Pentru a se feri de maleficitatea acestora oamenii umpleau casa cu pelin si usturoi.In unele zone ale tarii traditia pelinului se mai practica si astazi.

Dincolo de mituri si povesti, Rusaliile vin si cu o intreaga pleiada de superstitii.  Cea mai cunoscuta dintre acestea este cea legata de scaldat in duminicas arbatorii. Se crede ca cei care merg la rau in aceastazi au un foarte mare risc sa se inece. De asemenea, de teama spiritelor, oamenii nu umbla pe camp, prin locuri parasite, prin vii sau pe langa poduri si fantani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.