Recomandări privind sacrificarea porcilor şi consumul cărnii de porc

0
147

Confirmarea și evoluția în anul 2019 a Pestei Porcine Africane la un număr însemnat de porci domestici crescuți în exploatațiile nonprofesionale ale gospodăriilor populației, la nivel național și cazuri diagnosticate în județul Sibiu, impune avertizarea din nou a instituţiilor implicate şi a publicului larg cu privire la evoluţia acestei boli şi a măsurilor de prevenire şi combatere ce se impun pe teritoriul judeţului Sibiu.

Conform unui obicei tradiţional specific poporului român, în perioada premergătoare Sărbătorilor de Iarnă, populaţia care locuieşte la ţară sau în zonele mărginaşe ale oraşelor, sacrifică porcul crescut în gospodărie, pentru a-şi asigura carnea şi preparatele din carne rezultate, necesare în familia respectivă.

Având în vedere dinamica evoluției pestei porcine africane, pentru prevenirea apariției și  răspândirii bolii, proprietariilor de porcine le revin o serie de obligații cu referire la :

  • solicitarea urgentă a medicului veterinar arondat în situația în care a costatat modificări în starea de sănătate a animalului, respectiv, stare de abatere, decubit prelungit, apariția la nivelul tegumentului a unor pete de culoare roșie spre cianotică, vomă / diaree cu sânge și alte modificari de comportament;
  • după sacrificarea tradițională a porcului din gospodărie, în situația în care constată modificări la organe și țesuturi, respectiv, splina mărită în volum și de culoare vișinie, ficatul mărit cu puncte hemoragice, acumulări de lichide în cavitatea abdominală și toracică, va fi solicitată de urgență prezența medicului veterinar;
  • până la sosirea medicului veterinar, se întrerupe activitatea specifică, persoanele existente rămân staționare în gospodăria respectivă. Medicul veterinar prezent în urma solicitării, cu responsabilitate, va stabilii măsurile legale impuse de situația constatată ;
  • în situația în care porcul ante și post mortem nu prezintă modifcările menționate, proprietarul are obligaţia să solicite medicului veterinar examinarea cărnii, în special pentru diagnosticul trichinelozei.

Reamintim, că Trichineloza este o boală parazitară, ce se transmite de la animale la om, fiind produsă de un parazit numit Trichinella Spiralis.   Principalul rezervor şi vector al acestui parazit îl constituie animalele din preajma locuinţelor umane: şobolanii, şoarecii, carnivorele domestice (câinele şi pisica)  animale din zona silvatică (vulpe, jder) şi porcii sau alte specii infestate.

Omul se îmbolnăvesţe consumând carne infestată de porc, nutrie, mistreţ, urs, neexaminată de medicul veterinar şi insuficient friptă, fiartă, sau preparată crudă, sărată, sau  afumată ;

Boala, la om se manifestă prin : febră ridicată (38-40 grade), tulburări digestive (dureri abdominale, greţuri, vărsături, diaree), dureri în masele musculare însoţite de edeme ale fetei, “boala capetelor umflate”.

Examenul trichineloscopic în judeţul Sibiu se efectuează de către medicii veterinari, organizați în condițiile legii (cabinete medicale veterinare) care funcționează în oraşele şi comunele judeţului, după programul afişat la sediul acestora.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu asigură examinarea cărnii prin examen trichineloscopic în perioada 23.11 – 23.12.2019  la laboratorul D.S.V.S.A Sibiu (Calea Şurii Mari nr. 21)  zilnic între orele 8.30 – 16.00.

În aceeași perioadă, în zilele de sâmbătă și duminică, examenul trichineloscopic se efectuează și la sediul C S V S A O Sibiu str. Croitorilor nr. 9 între orele 8.30 – 16.00.

Pentru efectuarea examenului se  prezintă o probă de cca. 100 – 200 grame de carne recoltată din pilierii diafragmatici (baiera unturii) din diafragmă (iepurele) muschiuleţi, muşchii limbii şi muşchii intercostali.

Proba de carne prezentată pentru analiză, va fi însotiţă de elementul de identificare (crotaliul), care va fi predat medicului veterinar care examinează carnea.

Carnea provenită de la porcii crescuţi şi sacrificaţi în gospodăriile individuale poate fi utilizată numai pentru consum în exploataţia de origine, fiind interzisă comercializarea acesteia, inclusiv în unităţile autorizate sanitar veterinar.

Recomandăm populației să se aprovizioneze cu carne și produse din carne, numai din unităţi şi spaţii autorizate sanitar veterinar, evitând comerţul ”stradal”.

În cazul apariţiei unor situaţii deosebite se recomandă să fie sesizat personalul sanitar veterinar arondat pentru a se intervenii operativ şi eficient.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.