Ponta l-a demis pe Gelu Marin Oltean, șeful DIGIPI

Hila Ovidiu

Premierul Victor Ponta, l-a demis luni, din funcție pe Gelu Marin Oltean, Şeful Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI).

Şeful DGIPI, Gelu Marin Oltean, a fost data afară de la conducerea serviciului de protecție internă, de către premierul Victor Ponta.  Decizia de eliberare din funcție a fost publicată luni, în Monitorul Oficial.

 

Gelu Oltean se afla la conducerea DGIPI din aprilie 2012. Acesta a fost reconfirmat în fucţie în ianuarie 2013, chiar de Ponta, după ce Guvernul a decis ca Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă să fie reorganizată ca Departament în cadrul MAI. Departamentul este coordonat de un secretar de stat numit şi eliberat din funcţie prin decizie a premierului, şi nu prin ordin al ministrului de resort, ca până atunci.

 

Soţia lui Gelu Oltean a făcut afaceri cu Maurizio Creuso, un controversat om de afaceri italian, fost senator, implicat în scandaluri de corupţie în Italia şi Canada.

 

Mirela Sanda Oltean, de profesie stomatolog, a devenit asociată în ianuarie 2010 la SC Eoliana Energy Millenium SRL, o firmă din Pipera înfiinţată în anul anterior. Cel care a cedat soţiei şefului DGIPI 5% din această firmă se numeşte Maurizio Creuso. În aceeaşi zi, Creuso a mai cesionat alte zece procente lui Cezar Cătălin Marin, fiul unui fost general din Direcţia de Informaţii Externe, Dumitru Marin, decedat în 2007.

 

Maurizio Creuso şi-a pierdut mandatul după ce a fost condamnat pentru corupţie şi dare de mită în cazul construirii unui stabiliment pentru pensionari, a unui spital de cardiologie şi a unui depozit.

 

La sfârşitul anilor ’90, Creuso a ajuns în Canada, unde, după ce a primit cetăţenie canadiană şi două contracte cu statul, ambele pe filiera ministrului Lucrărilor Publice, Alfonso Gagliano, care l-a şi inclus pe Creuso într-o delegaţie oficială care a efectuat o vizită în Polonia. Presa canadiană a scris că Gagliano a fost contabilul unui clan mafiot condus de Agostino Cuntrera.

 

După turnurile date în Italia și Canada, italianul vine în România unde în perioada 2001-2002, înfiinţeză mai multe firme la Cluj-Napoca, după care este suspectat de evaziune fiscală.

 

Gelu Marin Oltean a absolvit Academia de Poliţie în 1994, după care a fost ofiţer de poliţie la Cluj, exact acolo unde Creuso era cercetat de Centrul Zonal pentru Combaterea Crimei Organizate şi Antidrog pentru acuzaţii privind o presupusă spălare de bani.

 

Averea lui Oltean constă într-un apartament de 148 de mp în sectorul 1, achiziţionat în 2007, în apropiere de Parcul Herăstrău şi două autoturisme, un BMW fabricat în 2003 şi un Nissan Micra din 2006. În 2008, familia Oltean a vândut un apartament, cu 150.000 de euro, unei societăţi comerciale al cărui nume nu a fost menţionat în declaraţiile de avere.

 

sursa: www.exclusivnews.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Adrian Duicu și Ștefan Ponea, trimiși în judecată pentru trafic de influență

Procurorii DNA i-au trimis luni, în judecată, în stare de arest preventiv pe Adrian Duicu, președintele Consiliului Județean Mehedinți și pe Ștefan Ponea, șeful IJP Mehedinți, alături de alți opt inculpați, printre care și realizatorul tv, de la B 1 TV, Andrei Bădin. Adrian Duciu, Ștefan Ponea, Andrei Bădin, Constantin […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro