Parintii care pleaca in strainatate trebuie sa anunte in grija cui lasa copiii

Hila Ovidiu

De dragul unui trai mai bun pentru toti membrii familiei tot mai multi sibieni iau drumul strainatatii. In urma lor raman insa copiii care trebuie sa isi termine scolile. Reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului spun ca parintii au obligatia de a anunta in grija cui raman minorii pe perioada in care ei lipsesc din tara.

Satui de batjocura romaneasca si cu speranta ca vor reusi sa faca un ban in plus in afara granitelor tot mai multi sibieni iau drumul strainatatii. Pana aici toate bune numai ca in urma lor raman copiii care fie inca mai au scoli de terminat fie nu se pot integra in colectiv in tarile in care lucreaza parintii si sunt nevoiti sa se intoarca in Romania. Pentru a-i avea in evidenta pe micutii ramasi acasa, pentru ca ei au nevoie de un regim special si chiar de consiliere psihologica, s-a legiferat ca, atunci cand ambii parinti vor sa ia drumul strainatatii, acestia sa anunte la primarie pentru ca micutii pe care ii lasa acasa sa fie luati in evidente. Legea spune ca parintii plecati la munca in strainatate au obligatia de a-si anunta plecarea la primarie cu 40 de zile inaintea momentului in care urca in avion sau autocar. Minorii pe care ii lasa acasa pot ramane in grija rudelor sau prietenilor insa numai printr-o decizie notariala. Cei care nu indeplinesc aceste reguli risca amenzi intre 2500 de lei si 10 mii de lei. De cele mai multe ori insa parintii nu-si anunta plecarea de teama ca micutii lor sa nu ajunga in centrele de plasament. Pentru ca sunt foarte multe cazuri in care si membrii familiei extinse sunt la fel de saraci si nu indeplinesc conditiile legale pentru a-i putea lua legal la ei acasa pe minorii ramasi in grija. Oficial, in 2009 cand s-a facut ultimul studiu de acest gen, in tara noastra erau aproximativ 100 de mii de copii ramasi singuri acasa. Neoficial insa, asociatiile care se ocupa de protectia copiilor spun ca ar fi vorba despre aproximativ 400 de mii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Controale in cluburile si discotecile din Sibiu

Politistii, jandarmii, inspectorii ISU dar si cei de la ITM au dat iama in weekend in barurile si cluburile din Sibiu. Au verificat in special sistemele de paza si protectie din localurile controlate. Acolo unde s-au gasit nereguli grave s-au dat amenzi. Au participat la actiunea de control 24 de […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro