Papa Francisc, invitat oficial in Romania, la Blaj: Nu asteapta Sfantul Parinte spatii ample si somptuoase

admin

Papa Francisc a fost invitat, pentru anul viitor, la Blaj, centrul greco-catolicismului din Romania, invitatia oficiala fiind adresata de cardinalul Lucian.

„Exista o invitatie adresata de catre Preafericitul Parinte Cardinal Lucian, deci o invitatie oficiala, nu doar in nume personal, ci si in numele Sinodului, adica al tuturor episcopilor, de a veni la Blaj.

Ar avea o relevanta in primul rand pentru faptul ca, data trecuta, la precedenta vizita a unui pontif in Romania, nu s-a putut realiza o astfel de vizita. Papa Ioan Paul al II-lea a ramas doar la Bucuresti. De data aceasta, toti crestinii greco-catolici, catolici in general, l-ar astepta (pe Papa Francisc – n.r.) aici. Si cred ca ar fi binevenita”, a declarat, miercuri, la Alba Iulia, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore din Blaj, Claudiu.

In plus, a mentionat episcopul, se implinesc si 100 de ani de la Marea Unire.

„In al treilea rand, anul viitor, speram sa avem si o slujba de beatificare a celor sapte episcopi martiri si speram, de asemenea, din tot sufletul ca Papa Francisc sa celebreze acest moment.

Ne-am bucura sa fie la Blaj, pe Campia Libertatii. Sigur, asta e dorinta noastra, ne rugam pentru asta si speram din tot sufletul”, a afirmat Episcopul Claudiu.

Inaltul ierarh greco-catolic nu crede ca ar putea fi un impediment logistica legata de desfasurarea unei asemenea vizite, tinand cont ca Blajul este un oras mic, de provincie.

„Cred ca asta nu ar fi neaparat o problema. Papa Francisc nu se formalizeaza si in discursurile sale apare foarte mult zona de periferie. Ii invita pe crestini, pe preoti, pe episcopi sa mearga spre periferie. Din acest punct de vedere, cred ca nu exista nicio problema. Nu asteapta Sfantul Parinte spatii ample si somptuoase. E, asa cum stiti, foarte modest si nu vad absolut nicio problema in a fi la Blaj”, a conchis Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore.

Saptamana trecuta, Arhiepiscopul Romano-Catolic de Bucuresti, Ioan Robu, s-a declarat optimist in ceea ce priveste vizita Suveranului Pontif in cursul anului viitor, in Romania, moment ce ar putea coincide cu evenimentul de beatificare a sapte episcopi ai Bisericii Greco-Catolice din tara noastra care au murit in inchisorile comuniste.

„Nu stim cand va veni, dar suntem aproape siguri ca va veni anul viitor. Am putea sa vedem legatura care exista intre vizita Papei si beatificarea episcopilor greco-catolici, pentru ca nu stim cand va veni Sfantul Parinte, dar credem ca va fi de acord Suveranul Pontif sa faca aceasta beatificare odata cu vizita in Romania. Eventualele intarzieri in procesul de pregatire a beatificarii la Roma pot fi grabite daca vizita Papei Francisc va avea un termen exact. Atunci se vor pune de acord ca tot ceea ce inseamna proces de beatificare sa fie facut intr-un timp mai scurt”, a spus arhiepiscopul Robu.

Cei sapte episcopi martiri sunt Valeriu Traian Frentiu, Iuliu Hossu, Alexandru Rusu, Ioan Balan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie si Tit Liviu Chinezu.

In mai 1999, Papa Ioan Paul al II-lea a efectuat, pentru prima oara, o vizita in Romania, o tara majoritar crestin-ortodoxa. Era prima vizita a unui Papa in Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

S-a elucidat misterul din jurul unui dinozaur imens care ecloza

In anii ’90, cercetatorii faceau o descoperire rara in provincia chineza Henan: gaseau fosilizat un pui de dinozaur gigantic care ecloza. De atunci, au tot studiat tesuturile pietrificate, fara rezultate notabile. „Baby Louie” a devenit in sine o legenda care intriga de 25 de ani. Iata ca, dupa ani de […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro