Operatia de Cataracta este necesara ? Iata parea specialistilor.

admin

Cataracta este o afectiune oftalmologica prin care lentila din interiorul ochiului isi pierde transparenta, avand ca rezultat scaderea progresiva a vederii. Peste 70% din oamenii de peste 65 de ani vor dezvolta aceasta afectiune. Operatia de cataracta este singura metoda de tratament.

Cauzele aparitiei cataractei sunt multiple, varsta fiind considerata factorul principal in cele mai multe dintre cazuri. Tratamentele cu diferite medicamente cu efect cataractogen, expunerea indelungata la razele ultraviolete sau la medii/substante toxice, traumatismele, afectiuni ca miopia, glaucom sau diabet, pot duce la aparitia si favorizeaza progresia cataractei.

Cataracta nu doare, evolueaza progresiv si se manifesta prin diverse fenomene ce afecteaza vederea: incetosare, modificarea frecventa a dioptriilor, imbunatatirea vederii de aproape, fotofobia (jena fata de lumina puternica), incapacitatea de a aprecia corect distantele.

In functie de cauza aparitiei, cataracta poate fi:

congenitala – din nastere;
senila – legata de varsta;
complicata – cand apare din cauza altor boli (ex. diabet, glaucom);
traumatica – cand apare in urma unui traumatism;
toxica – cand apare din cauza expunerii la anumite substante sau medii toxice.
In functie de tipul opacitatii, cataracta poate fi: corticala, nucleara, corticonucleara, subcapsulara posterioara.

SIMPTOMELE CATARACTEI SI PRIMII PASI

Unul dintre semnele des intalnite in cadrul aparitiei cataractei la persoanele varstnice sunt fracturile, pentru ca, in general, cataracta evolueaza diferit la cei doi ochi, astfel persoana in cauza nu mai apreciaza bine distantele, impiedicandu-se, de cele mai multe ori la diferente de nivel: scari, borduri etc.

In momentul in care pacientul de peste 60-65 de ani constata modificari ale dioptriilor sau ale modului in care este obisnuit sa vada, se recomanda un consult oftalmologic intr-o clinica specializata.

In cadrul consultatiei medicul oftalmolog va stabili diagnosticul de cataracta si va recomanda momentul operatiei.

Dupa ce medicul stabileste diagnosticul de cataracta si necesitatea operatiei, pacientul este informat asupra modului in care se desfasoara operatia, riscuri si eventualele complicatii; primeste recomandarile necesare pentru pregatirea operatiei si analizelele pe care trebuie sa le efectueze intr-o clinica specializata: analize de sange, a secretiei conjunctivale, electrocardiograma si consult cardiologic. Tot in cadrul consultului, se vor efectua diverse investigatii oftalmologice pentru a incerca sa se afle cat mai multe detalii despre starea de sanatate a ochiului si masuratori care permit stabilirea dioptriei cristalinului artificial care urmeaza sa fie implantat, apoi medicul impreuna cu pacientul vor hotari momentul operatiei si tipul de cristalin artificial folosit.

Pentru a intelege mai bine cum functioneaza sistemul vizual, trebuie sa ne gandim la un aparat de fotografiat, care este compus din lentile, diafragma, camera obscura (intunecata) si film sau la aparatele digitale, senzor. Lentilele ochiului sunt corneea si cristalinul, diafragmul este irisul cu pupila, camera obscura este interiorul ochiului in care se afla corpul vitros, iar filmul sau senzorul este retina.
Trebuie inteles faptul ca pentru a avea o vedere buna, intregul sistem vizual trebuie sa fie sanatos si functional.

TRATAMENTUL – OPERATIA DE CATARACTA

Singurul tratament eficient si curativ este operatia, prin care medicul chirurg inlocuieste cristalinul opacifiat cu unul artificial. Cristalinul artificial implantat nu se mai schimba, termenul de valabilitate fiind pentru tot restul vietii. Un fenomen normal, care apare la toti pacientii operati de cataracta, dupa un interval de timp variabil fata de interventie, este reprezentat de cataracta secundara, adica opacifierea invelisului in care s-a introdus cristalinul artificial. Aceasta insa nu necesita o a doua interventie chirurgicala de inlocuire a cristalinului, ci numai un procedeu laser, minim invaziv, care nu doare si permite in majoritatea cazurilor restabilirea imediata a acuitatii vizuale postoperatorii.

Din fericire, in zilele noastre, datorita evolutiei continue a tehnologiei, operatia de cataracta este foarte usor suportata de catre pacient, dureaza putin, se face cu anestezie locala, fara internare si nu in ultimul rand are o rata foarte ridicata de succes.

Cea mai moderna si sigura tehnica chirurgicala pentru operatia de cataracta este facoemulsificarea cu ultrasunete si implant de cristalin artificial foldabil. Aceasta tehnica se realizeaza printr-o microincizie de numai 2 mm.

In ultimii ani se vorbeste despre operatia de cataracta cu laser. In momentul de fata acest tip de operatie se adreseaza in general medicilor mai putin experimentati, ajutandu-i sa execute inciziile si prefragmentarea cristalinului. Ce trebuie retinut este ca, si in cazul operatiei de cataracta cu laser, extragerea cristalinului se realizeaza tot prin tehnica de facoemulsificare cu ultrasunete. Tehnica laser nu este foarte populara printre chirurgii de cataracta experimentati, din cauza cresterii duratei operatiei, a traumatismului mai mare si nu in ultimul rand din cauza cresterii costului operatiei.

Trebuie retinut ca sunt foarte rare cazurile in care operatia pentru cataracta reprezinta o urgenta chirurgicala, dar atunci este foarte important ca operatia sa se realizeze in cel mai scurt timp. In zilele noastre operatia de cataracta se face in momentul in care scade confortul vizual. Cu cat se amana mai mult operatia cu atat mai mult timp pacientul se va chinui cu o vedere scazuta, operatia va deveni mai dificila si mai riscanta, iar recuperarea vizuala dupa operatie, va fi mai lenta. De asemenea, pot aparea o serie de complicatii atunci cand cataracta este foarte avansata: printre cele mai redutabile se numara glaucomul secundar si inflamatiile intraoculare.

DUPA OPERATIA DE CATARACTA

In urma operatiei de cataracta, dupa inlocuirea cristalinului, un ochi sanatos isi recupereaza vederea intr-un interval scurt.

In cazul in care sunt prezente afectiuni in spatele cristalinului opacifiat, vederea de dupa operatie va fi influentata de ele. Afectiunile pot fi ale corpului vitros: tulburari vitreene (scame, musculite); ale retinei: diverse tipuri de degenerescente retiniene, accidente vasculare; afectiuni ale nervului optic etc.

Exista situatii in care medicul nu poate stabili un diagnostic complet decat dupa ce inlocuieste cristalinul. Opacifierea cristalinului il impiedica pe pacient sa vada bine, dar si pe medic sa vada inaintea operatiei structurile ochiului, din spatele cristalinului opacifiat (retina, corp vitros etc.), adica prezenta altor afectiuni. Acest lucru se intampla pentru ca multe dintre investigatiile oftalmologice existente nu se pot efectua prin cristalinul opacifiat.

Dupa operatia de cataracta pacientul va urma tratamentul prescris de catre medic si este important sa respecte recomandarile, sa se prezinte la controalele obligatorii si sa anunte de urgenta personalul medical, in cazul in care considera ca evolutia nu este normala!

In perioada imediat urmatoare de dupa operatie pot fi prezente fenomene ca: usturime, senzatie de ochi uscat sau de corp strain, ochi rosu, pentru ca, chiar daca este usor tolerata, operatia provoaca un traumatism. Aceste fenomene vor disparea treptat.

CRISTIALINELE ARTIFICIALE

Determinarea dioptriei cristalinului artificial se realizeaza cu ajutorul unei investigatii numite biometrie oculara. Rezultatul dioptriei finale depinde de anatomia ochiului si de exactitatea biometriei care, la randul ei, este influentata de tipul si de cat de avansata este cataracta. De asemenea, procesul de vindecare si prezenta altor afectiuni pot influenta rezultatul dioptriilor de dupa operatie.

Alegerea tipului de cristalin artificial se face de catre pacient, impreuna cu medicul, dupa efectuarea investigatiilor necesare.

Cristalinele artificiale se impart in monofocale si multifocale.

Cristalinele monofocale pot fi foldabile si nefoldabile:

Cristalinele foldabile sunt cele mai folosite, deoarece sunt confectionate dintr-un material moale pot fi comprimate si introduse prin microincizii de aproximativ 2 mm;
Cristalinele nefoldabile sunt fabricate dintr-un material dur, fiind folosite rar, in situatii speciale, pentru ca necesita incizie mare si sutura (cusatura).
Cristalinele monofocale au un singur centru focal, adica ofera o vedere buna la o singura distanta. In cazul in care se alege un cristalin monofocal, dupa operatie, pacientul va avea nevoie de ochelari. Pacientul poate alege distanta la care doreste sa vada fara ochelari, dupa operatie, adica fara ochelari la distanta si cu ochelari la aproape sau cu ochelari la distanta si fara la aproape. Exista insa situatii cand pacientul va avea nevoie de ochelari pentru toate distantele.

Cristalinele monofocale foldabile pot fi sferice, asferice si asferice hidrofobe. Diferentele constau in principal in contrast si adancimea campului vizual.

In cazul cristalinelor monofocale, dupa operatie va fi nevoie de ochelari. In functie de evolutia procesului de vindecare, medicul va stabili momentul in care se pot prescrie ochelarii.

Cristalinele multifocale ofera independeta fata de ochelari, ele pot fi BI-focale si TRI-focale.

Cele BI-focale ofera o independenta fata de ochelari in 85% din activitatile zilnice, adica vederea este buna la distanta si la aproape, la activitatile intermediare putand fi nevoie de ochelari;
Cristalinele multifocale TRI-focale ofera independenta in 95% din activitatile zilnice, acoperind toate distantele: distanta, intermediar, aproape.
Pentru pacientii care au astigmatism exista cristaline monofocale si multifocale torice, care compenseaza dioptriile cilindrice. Iar pentru cei care au dioptrii extreme, exista cristaline multifocale personalizate.

Indiferent de tipul de cristalin folosit, este important ca operatia de cataracta sa se realizeze la interval scurt intre cei doi ochi. O astfel de operatie schimba sistemul vizual, iar creierului ii este necesara readaptarea, acest proces este cunoscut sub numele de neuroadaptare, ce poate dura intre 3 si 6 luni. In acest interval pacientul poate intampina diferite neplaceri cum ar fi halouri, sensibilitate la lumina, modificarea culorilor etc.

Pe pagina noastra de internet dedicata cataractei, www.cataracta.ro, gasiti toate detaliile despre pregatirea operatiei, evolutia si conduita de dupa operatie.

DR. ANDREI FILIP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

CIVILIZATIA LUMII MODERNE - O CULTURA A CADERII

Merge vorba, și merge bine despre civilizația lumii moderne cum că ar fi o cultură a căderii. Se pare că atletismul acesta în căutarea fericirii printre lucrurile materiale a acaparat generații întregi de oameni lipsiți de simplitatea și fericirea omului cumpătat, echilibrat și fericit. Dar nimeni nu vine să ne […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro