O noua familie de reptile mezozoice din Transilvania a fost descoperita langa Alba Iulia

admin

O noua familie de reptile mezozoice care a trait in urma cu 70 de milioane de ani in Transilvania a fost descoperita de cercetatorii Universitatii Babes Bolyai (UBB), dupa gasirea unei soparle de 20 de centimetri la Oarda de Jos, langa Alba Iulia.

Soparla descoperita la Oarda de Jos, langa Alba Iulia, a vietuit pe un uscat insular, numit Insula Hateg, din disparutul Ocean Tethys.

„Paleontologii UBB Cluj-Napoca si ai Muzeului Tarii Crisurilor Oradea au publicat rezultatele cercetarii fosilelor unei soparle care dovedeste prezenta unei noi familii de reptile denumite de catre acestia Barbatteidae. Soparla descoperita la Oarda de Jos, langa Alba Iulia, incadrata intr-un nou gen si noua specie, a fost denumita Oardasaururs glyphis.

Ea atingea in jur de 20 cm lungime si a vietuit la finele Mezozoicului in Cretacic, acum circa 70 milioane de ani, pe un uscat insular, numit Insula Hateg, din disparutul Ocean Tethys, care ocupa la acea vreme o buna parte a Transilvaniei actuale”, se arata in comunicatul UBB.

Prof. dr. Vlad Codrea de la UBB Cluj-Napoca arata in comunicat ca descoperirea este remarcabila atat prin pozitia sistematica a fosilei, noua pentru stiinta, cat si prin faptul ca imbogateste biodiversitatea Insulei Hateg de la final de Mezozoic.

„Este o dovada a faptului ca mai sunt inca suficiente elemente de cunoastere care pot fi adaugate acestui uscat insular, de faima mondiala prin evolutia lumii vii care l-a caracterizat. Aceasta mica soparla a vietuit in umbra dinozaurilor specifici acestei insule, parte dintre ei celebri prin faptul ca au devenit pitici pe parcursul istoriei lor din cauza vietii in mediul insular.

Daca soparla de la Oarda nu impresiona prin dimensiuni, fiind mai degraba mica, o forma inrudita denumita Barbatteius, definita de aceiasi cercetatori, ajungea la nu mai putin de 80 de centimetri lungime”, a spus Codrea.

La randul sau, dr. Marton Venczel, de la Muzeul Tarii Crisurilor, a mentionat ca ceea ce este caracteristic acestei noi soparle „este sculptura foarte evidenta a acoperisului cranian, cu creste separate de santuri care imprima celui care priveste imaginea generala a unei scrieri”.

„De aici vine denumirea speciei de glyphis, care inseamna cu scriere, prin sculptare”, a precizat Venczel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Adrian Dita este noul sef ANCOM

Plenul reunit al Senatului si Camerei Deputatilor a votat, joi, cu 236 de voturi „pentru” si 10 voturi „impotriva”, ca Adrian Dita sa preia functia de presedinte al ANCOM. Premierul Sorin Grindeanu a trimis, marti, conducerilor celor doua Camere ale Parlamentului propunerea pentru functia de presedinte al ANCOM, respectiv a […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro