Mica Unire sarbatorita la Artilerie

Hila Ovidiu

Zi de maxima importanta pentru istoria tarii noastre. Joi s-au implinit 154 de ani de la “Unirea Mica” evenimentul a fost marcat de catre Scoala de Aplicatie pentru Unitati de Sprijin de Lupta “General Eremia Grigorescu” printr-un simpozion. A fost una dintre putinele actiuni menite sa le aminteasca oamenilor de unul dintre cele mai importante momente istorice ale tarii.

Unirea Principatelor Romane cunoscuta ca Mica Unire a avut loc la jumatatea secolului al XIX-lea si reprezinta unificarea vechilor state  Moldova si Tara Romaneasca. Unirea este strans legata de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza si de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859in Moldova si la 24 ianuarie 1859 in Tara Romaneasca. Putini au fost cei care acum, la 154 de ani de la Mica Unire. Printre cei care au tinut sa marcheze insa importantul moment istoric s-au numarat si cei de la Scoala de Aplicatie pentru Unitati Sprijin de Lupta “General Eremia Grigorescu”. Joi a avut loca acolo un simpozion dedicat unirii principatelor romane. Istoria epocii moderne a stat sub semnul efortului de emancipare si unificare national-statala. La vremea respectiva Cuza si-a dat seama ca nu poate constitui un stat national fara a se bizui pe o armata unificata, bine organizata, inzestrata si disciplinata. Dincolo de toate acestea exista dorinta oamenilor de rand de a face parte dintr-un stat unit. Relatiile diplomatice au fost de asemenea importante. Cele mai apropiate din acea perioada erau cele cu Franta, ridicata la vremea aceea la rang de model. La inceputul anului urmator, liderul unionist moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al Moldovei si Tarii Romanesti, aducandu-le intr-o uniune personala. In 1882, cu ajutorul unionistilor din cele doua tari, Cuza a unificat Parlamentul si Guvernul, realizand unirea politica. Dupa inlaturarea sa de la putere in 1866, unirea a fost consolidata prin aducerea pe tron a principelui Carol, iar constitutia adoptata in acel an a denumit noul stat Romania.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Intalnire cu primarii si sefii deconcentratelor

Primarii din toate localitatile Sibiului alaturi de toti sefii de la deconcentrate si-au dat intalnire joi la Consiliul Judetean. Acestia au dezbatut bugetul pe anul in curs, si-au prezentat pe scurt rapoartele de activitati pentru aceasta perioada si au au semnat parteneriate de colaborare.

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro