Masuratorile concentratiei de radon, posibile de anul viitor

Hila Ovidiu

De anul viitor tara noastra ar putea incepe o ampla actiune de masuratori in ceea ce priveste concentratiile de radon din zonele publice. Radonul este un gaz radioactiv considerat, conform studiilor internationale, raspunzator de aparitia cancerului pulmonar la nefumatori. Pana la momentul de fata in tara noastra nu s-au facut masuratori si nici cercetari in ceea ce priveste iradierea cu radon.

Romania ar putea avea in sfarsit, de anul viitor cel mai probabil, un program de masurare a radonului din mediul inconjurator. Elementul chimic este considerat vinovat de producerea cancerului pulmonar la nefumatori.

In tara noastra avem o hotarare de Guvern valabila inca din iulie, prin care s-a aprobat Planul National de actiune la radon. Ne lipsesc insa normele metodologice de aplicare si aparatele de masura. Pentru implementarea acestui proiect trebuie sa isi dea mana Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleara, ministerul Sanatatii, Ministerul Muncii si cel al Administratiei publice locale.

Masuratorile ar urma sa se faca in special in cladirile cu aflux mare de public si, acolo unde se considera ca au fost depasite limitele de radon si este pusa in pericol sanatatea oamenilor sa se ia masuri de reducere a iradiatiei prin izolare speciala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

O noua emisiune de titluri de stat

Ministerul Finantelor Publice a lansat inca o emisiune de titluri de stat dedicate Centenarului. Acestea au o dobanda de 4,5% si pot fi achizitionate de la oficiile postale sau de Trezorerie pana spre jumatatea lunii viitoare. In plus 1000 de cumparatori vor primi prin tragere la sorti o dobanda bonus […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro