Martisorul, de la snuruletul alb cu negru si pana la industria actuala

0
583

Primavara vine insa si cu traditii unice in tara noastra. Mai ales cele dedicate martisorului. Va prezentam povestea snuruletului impletit care pe vremuri ii ferea pe cei mici de boli, deochi si farmece.

Dupa Dragobete, 1 Martie reprezinta una dintre cele mai mari sarbatori care simbolizeaza sosirea primaverii. Ba mai mult, in tara noastra in jurul acestei zile se perpetueaza de sute de ani obiceiuri si traditii care sunt tinute cu sfintenie si astazi. Cea mai importanta dintre ele este probabil traditia martisorului. Pentru aceasta, in vremuri de mult apuse, tinerele romance se apucau de tors lana inca din iarna iar mai apoi o vopseau jumatate in alb si jumatate in negru. Cele doua fire, alb si negru erau mai apoi impletite, rasucite si descantate pana cand deveneau adevarate talismane. In zona Transilvaniei, dupa ce firul negru a fost inlocuit cu cel rosu, impletiturile au capatat rol de amuleta protectoare a sanatatii celor mici. In timp martisorul s-a transformat in prilej de marturisire a dragostei. Tinerii care participau la baluri in urma cu aproape 100 de ani se furisau in garderoba si agatau martisoare de paltoanele sau blanurile fetelor pe care le indrageau. Celor din urma, daca le placea baiatul ii purtau martisorul daca nu, il dadeau jos si il ascundeau in buzunar.

In zilele noastre traditia martisorului a construit in jurul ei o adevarata industrie. Mai ales in randul celor cu talent artizanal. Dovada stau cele 230 de standuri din centrul orasului Sibiu unde sunt vandute sute de mii de martisoare de diferite modele. Printre ele se numara si martisoarele cu mesajul “rezist”, slogan devenit celebru in urma protestelor antigruvernamentale. Pretul martisoarelor porneste de la 50 de bani si se intinde pana la cateva sute de lei in functie de model, marime, ambalaj si materialul din care este confectionat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.