Lipsa acuta de vaccin impotriva hepatitei

Hila Ovidiu

Alerta in Romania! Vaccinul impotriva hepatitei de tip B lipseste cu desavarsire. La Sibiu ar fi nevoie de cel putin 300 de doze.  Producatorii belgieni spun ca nu vor mai livra ser imunizant tarii noastre decat anul viitor. Reprezentantii Ministerului Sanatatii spun ca vor folosi vaccinul hexavalent ca un substitut al imunizantului impotriva hepatitei.

Mamele care au avut hepatita si care trebuie sa isi aduca pe lume pruncii sunt disperate. Acestea spun ca vaccinul impotriva hepatitei B lipseste de ceva vreme din majoritatea spitalelor tarii. La Sibiu ultimele doze de imunizant au fost folosite in luna noiembrie. Din decembrie stocul de vaccin a fost epuizat si nimeni nu a adus in judetul nostru nici macar o singura doza. Belgienii care produc acest vaccin pentru tara noastra spun ca pana in ianuarie 2018 nici nu vor mai fabrica ser imunizant. Iar in aceste conditii aproximativ 150 de mii de nou nascuti risca sa ramana nevaccinati.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii spun ca pentru cazuri de urgenta mai au in stoc aproximativ 22 de mii de doze. Ca solutie de avarie, in luna decembrie a anului trecut a fost aprobata o schema de vaccinare alternativa pentru a asigura cat de cat protectia copiilor nascuti din mame care au suferit de hepatita de tip B. Bebelusii aflati in acesta situatie vor fi imunizati cu vaccin hexavalent care are in componenta si o tulpina ce ar putea proteja de hepatita. Statisticile arata ca de cand s-a introdus si in tara noastra imunizantul hepatitic pediatric de tip B numarul cazurilor de hepatita a scazut considerabil. Daca in anii `90 erau aproximativ 30 la suta din populatie infectata cu hepatita in zilele noastre procentul a scazut pana la 4 la suta.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Iesiri blocate si instalatii improvizate in cluburile sibiene

Inspectorii Isu din Sibiu au continuta controalele in cluburi si discoteci. Acolo unde au gasit nereguli au aplicat amenzi in valoare totala de 11 mii de lei. Dupa incendiul din Bamboo inspectorii ISU din toata tara au luat la bani marunti cluburile si discotecile. La Sibiu a fost cea de-a […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro