Legea salarizarii: Angajatii muzeelor cer mai multi bani: Suntem condamnati la saracie, au fost si decese

admin

Sambata, salariati din muzeele publice din Romania vor participa la o actiune de protest, exprimandu-si nemultumirea fata de proiectul de lege privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, anunta Cartel Alfa.

„Astazi, 18 mai, este Ziua Internationala a Muzeelor, o zi in care atragem atentia asupra celor 5.500 de salariati la nivel national din muzeele publice si din institutiile ce gestioneaza patrimoniul cultural national (muzeografi, restauratori, conservatori, educatori muzeali, cercetatori, investigatori, personal auxiliar), care reprezinta o categorie profesionala ignorata de toate maririle salariale, discriminata abuziv si ostentativ de OUG 2/2017, buimacita si mai tare de OUG 43, ce creeaza dezechilibre si frustrari majore”, transmite Cartel Alfa printr-un comunicat de presa.

Salariatii muzeelor sustin ca sunt discriminati, precizand ca „patrimoniul este considerat chestiune de securitate nationala, dar slujitorii lui sunt condamnati la saracie, boli profesionale, conditii de lucru de cele mai multe ori greu de imaginat in lumea civilizata”.

„De cele mai multe ori, personalul din muzee este macinat de boli profesionale specifice, ultimii ani inregistrand chiar o serie de decese, din randul mai ales al conservatorilor si restauratorilor, pe fondul unei injuste recunoasteri sociale si a unei salarizari aproape de minimul pe economie. Consideram ca este momentul ca aceste inechitati sa dispara, iar profesiile de muzeograf, restaurator, conservator, precum si tot personalul din muzee sa fie salarizat potrivit complexitatii si importantei domeniului. Vorbim despre un corp cultural de elita, putin numeros, care are in merita respectul societatii pe care o slujeste”, se mai precizeaza in comunicat.

Astfel, angajatii muzeelor vor protesta sambata, in intervalul 12:00-14:00, in fata Muzeului National de Istorie a Romaniei. Manifestantii se vor deplasa apoi catre sediul Ministerului Culturii si Identitatii Nationale, unde vor stationa intre orele 15:00 – 16:30, prezentandu-si revendicarile si solicitand un dialog cu conducerea ministerului.

Revendicarile angajatilor din muzee sunt: realizarea unei grile de salarizare, pentru personalul bugetar din muzee, care sa aiba la baza o analiza corecta si transparenta a intregii situatii actuale. Coeficientii aplicati trebuie sa tina cont de acest lucru, fiind egali cu cei din grilele aplicate pentru personalul din institutiile de spectacol sau educatie; renuntarea la diferentele de salarizare existente si preconizate intre personalul angajat in muzeele nationale si restul institutiilor muzeale din Romania; punerea in aplicare, de urgenta, a masurilor financiare reparatorii incepand cu 1 iulie 2017, inclusiv prin repararea, de urgenta a caracterului discriminatoriu al OUG 2/2017.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Eveniment FM aduce pe 103,2 FM - RADIOUL DE NOPTIERA

Trustul de Presa Eveniment cotat ca cea mai importanta institutie media a judetului Sibiu, va aduce din 22 mai pe frecventele sale, emisiunea RADIOUL DE NOPTIERA. Creat in urma cu aproximativ 8 ani de colegul nostru Laurentiu Sever LUP pentru goFM (parte din Trustul de Presa Eveniment) si urmarit in […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro