Legea asociatiilor de proprietari, schimbata din temelii, a intrat de vineri in vigoare

Hila Ovidiu

Nu ati platit fondul de rulment? Veti fi obligati sa il achitati. Aveti un copil sub 3 ani si nu l-ati trecut la intretinere? Legea va obliga sa platiti si pentru el. Noua lege a asociatiilor de locatari a intrat in vigoare de vineri. Aceasta vine cu mai multa bataie de cap pentru admininistratori si cu amenzi mai mari pentru prorpietari.

Legea asociatiilor de proprietari a fost modificata si trecuta prin la finele lunii iunie. Atunci s-a stabilit ca aceasta va intra in vigoare la 60 de zile de la momentul la care a fost publicata in Monitorul Oficial. Termenul limita a expirat iar de vineri a intrat in vigoare noua lege.

Aceasta vine cu modificari in primul rand in ceea ce ii priveste pe administratori. Acestia trebuie sa obtina atestate speciale de la primarie pentru a-si putea desfasura activitatea. De asemenea o asociatie de proprietari este obligata sa se limiteze la un singur cont bancar pentru efectuarea platilor.

Legea aduce noutati si in ceea ce ii priveste pe posesorii de locuinte. Acolo unde sunt mai mult de 3 proprietari este obligatorie infiintarea unei asociatii. In plus, regulile de amenajari interioare devin mult mai stricte. Spre exemplu, un proprietar care isi desfiinteaza camara pentru a-si largi bucataria dar nu anunta extinderea supraferei de locuit risca amenzi usturatoare. Pentru amenajarea peretilor, mutarea lor sau desfiintarea acestora amenzile variaza intre 500 si 3.000 de lei. Situatia devine si mai grava in cazul celor care doresc sa amenajeze peretii exteriori, de pe casa scarii de exemplu. Astfel de lucrari nedeclarate aduc cu ele amenzi de pana la 10 mii de lei. In plus acestea pot fi realizate numai daca se obtine in scris acordul tuturor proprietarilor de apartamente de pe scara blocului.

Noua lege introduce obligativitatea achitarii fondului de rulment. Ba mai mult, revoca o lege data cu nici 6 luni in urma cand, parintii care aveau copii sub 3 ani nu erau nevoiti sa ii treaca la intretinere. Dupa noua lege micutii trebuie inregistrati in scurt timp de la nastere.

Amenzi mai mari sunt specificate in lege si in cazul celor care nu isi intretin fatadele cladirilor. In cazul acestora sanctiunile variaza intre 5 si 10 mii de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

FC Hermannstadt primește vizita vicecampioanei FCSB

După duelul cu CFR Cluj, campioana en-titre, de acum o săptămână, pierdut la limită (1-0), echipa sibiană revine la Tg. Mureș pentru duelul cu FCSB, ocupanta locului secund în ediția precedentă de campionat. Întâlnirea se anunță una extrem de interesantă din mai multe motive, unul dintre ele fiind acela că, […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro