LĂMURIRI de la Primărie în privinţa NOILOR declaraţii fiscale!

Hila Ovidiu

Confuziile create în rândurile sibienilor urmare a necesităţii depunerii, din ianuarie, a noilor  declarații fiscale pentru stabilirea impozitului pentru persoanele fizice, determină Primăria Sibiu să vină cu lămuriri suplimentare.

Primăria Sibiu a transmis, joi, un comunicat de presă în care explică ce obligaţii au sibienii şi ce riscă dacă nu-şi depun în timp declraţiile fiscale, în contextul în care Direcția Fiscală preia din 11 ianuarie declarațiile fiscale completate de către persoanele fizice care au în proprietare clădiri utilizate pentru locuit, dar și pentru activități economice (activități care aduc venit), în vederea stabilirii impozitului aferent anului 2016.

Precizări declaraţii fiscale:

NU AU OBLIGAȚIA SĂ DEPUNĂ DECLARAȚIA FISCALĂ PENTRU STABILIREA IMPOZITULUI cetățenii care au în proprietate un imobil utilizat exclusiv pentru locuit și care nu au înregistrat la respectiva adresă sediul unui agent economic.

AU OBLIGAȚIA SĂ DEPUNĂ DECLARAȚIA FISCALĂ PENTRU STABILIREA IMPOZITULUI următorii:

1.    persoanele care dețin în proprietate un imobil utilizat ca spațiu de locuit, dar și ca sediu de firmă. În aceasta cetățeanul va preciza suprafața utilizată în scop economic și suprafața utilizată pentru locuit, impozitul urmând să se calculeze diferențiat.

Declarația va fi însoțită de următoarele documente:

–    Raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat, precum și dovada înregistrării în baza de date gestionată de ANEVAR; sau
–    Procesul-verbal de recepție finală, din care să reiasă valoarea clădirii, în cazul unei clădiri finalizate în ultimii 5 ani; sau
–    În cazul unei clădiri dobândite în ultimii 5 ani, actul de dobândire a dreptului de proprietate (contract de vânzare-cumpărare sau donație, etc) din care să reiasă valoarea clădirii

2.    persoanele fizice care dețin în proprietate un imobil utilizat ca spațiu de locuit, dar și ca sediu social, sediu secundar, punct de lucru al unei societăți comerciale, PFA, cabinete activități liberale, etc. CHIAR DACĂ NU DESFĂȘOARĂ ACTIVITATE ECONOMICĂ LA RESPECTIVA ADRESĂ. În cadrul formularului cetățeanul va declara pe proprie răspundere că nu desfășoară activități economice la acea adresă și că utilitățile sunt suportate de proprietar și nu de agentul economic înregistrat. În acest caz, impozitul va fi calculat conform cotelor prevăzute pentru clădirile de locuit, adică 0,08% din valoarea de impozitare.

3.    persoanele fizice care dețin în proprietate un imobil cu orice altă destinație decât cea de locuit (ex: spațiu comercial, atelier, manufactură, pensiuni, spălătorii auto, etc)

ATENȚIE!!! În cazul în care contribuabilii menționați nu depun declarația fiscală pentru stabilirea impozitului până în data de 31.03.2016, Codul Fiscal, articolul 458, alineatul 4 prevede aplicarea cotei de 2% din valoarea de impozitare a clădirii.

Formularul poate fi descărcat de pe site-ul instituției (http://www.sibiu.ro/ro2/pdf/formulare/Declaratie_de_impunere_privind_impozitul_pe_cladiri_persoane_fizice.doc) sau poate fi procurat în format tipărit de la Centrul de Informații pentru Cetățeni din sediul Primăriei Sibiu, de la camerele 10 și 18 ale Direcției Fiscale Locale, situate la parterul sediului din Piața Mare, dar și de la ghișeele Direcției Fiscale din sediul Primăriei Sibiu situat pe Bulevardul Victoriei, nr. 1-3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

SANCTIUNE DE 5% DIN SALARIU

Procentul de sanctionare in cuantum de 5% din salariul de pe o luna de zile, a fost impus de Conducerea Salvamont Sibiu, angajatului, care acum ceva vreme, a distrus oglinda unui participant la trafic, ca urmare a unei neintelegeri, in ceea ce priveste iesirea celor doi soferi dintr-un sens giratoriu […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro