Ionii sunt sarbatoriti sambata la Talmacel

Hila Ovidiu

Sambata e o noua mare sarbatoare pentru romani. Este vorba despre Sfantul Ioan. Sabratoarea este prilej de petrecere pentru aproape 2 milioane de romani care isi serbeaza onomastica. La Talmacel, ca in fiecare an, sarbatoarea este marcata prin “udatul Ionilor”.

Ioan Botezatorul este considerat cel mai mare sfant al Crestinismului. Nu degeaba Biblia il numeste “cel mai mare dintre cei nascuti din femei” iar Biserica Ortodoxa ii harazeste anual 3 zile de praznic. Ziua de 7 ianuarie, cand este praznuit sfantul Ioan Botezatorul, este prilej de bucurie pentru aproape 2 milioane de romani care isi serbeaza atunci onomastica. Dintre acestia mai bine de 40 de mii sunt sibieni. Statisticile arata ca peste 1,4 milioane de barbati poarta numele de Ioan. Lor li se adauga mai bine de 500 de reprezentante ale sexului frumos. Din totalul romancelor care isi vor serba sambata onomastica aproape 400 de mii sunt Ioana, 140 de mii Ionela, mai bine de 11 mii Nela si inca aproape 7 mii Ionelia. Printre barbati, 320 de mii au primit la botez numele de Ionut. Alte nume sarbatorite sambata sunt Ionel, Nelu sau Ionica. In judetul nostru, la Talmacel, in fiecare an se tine cu sfintenie un obicei strabun. Este vorba despre udatul Ionilor, datina prin care feciorii satului ii poarta pe brate pe mai marii sarbatoriti ai localitatii si ii inmoaie cu picioarele in apele inghetate ale raului. La iesirea din apa, Ionii udati sunt cinstiti cu tarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Iarna isi face de cap in intreaga tara

Romania este inzapezita! La Sibiu autoritatile au fost depasite de ninsorile din ultimele 24 de ore. Toate cele 9 masini cu care se intervine in oras au fost in teren in permanenta insa din cauza precipitatiilor abundente traficul s-a desfasurat cu dificultate. Mai bine de jumatate din tara este blocata […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro