Intampinarea Domnului

Hila Ovidiu

A fost mare sarbatoare crestina pe 2 februarie. Credinciosii au sarbatorit “Intampinarea Domnului”. Bisericile au fost pline de oameni veniti sa se roage.

indx

La 40 de zile de la Craciun crestinii sarbatoresc “Intampinarea Domnului”. In popor sarbatoarea este cunoscuta sub denumirile de “Ziua Ursului” sau “Stretenia”. Sarbatoarea aminsteste de momentul in care Maria si Iosif au venit la Templul din Ierusalim cu Pruncul Sfant. Traditia se pastreaza si astazi, asa ca femeile au obiceiul sa isi duca pruncii la 40 de zile de la nastere la biserica. In traditia populara se crede ca in aceasta zi iarna si primavara se intalnesc. Daca pruncii erau firavi erau botezati cu numele de Ursu pentru a fi puternici si caliti in viata. De asemenea, se credea ca de Ziua Ursului acesta iese din barlog si ca daca era soare se speria de umbra lui si se intorcea in barlog. Asta insemna prelungirea iernii cu inca 6 saptamani. Din contra, daca in aceasta zi era cer noros ursul nu mai intra in barlog iar asta se traducea prin sosirea si instalarea primaverii. In unele parti Stretenie era denumita o divinitate meteorologica feminina despre care se credea ca face pod de gheata peste ape. Asa isi explicau batranii neamului faptul ca de cele mai multe ori luna februarie era mai geroasa decat cea din mijlocul iernii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Talhari arestati preventiv

2 tineri au fost retinuti de politisti dupa ce au talharit o femeie. Acestia i-au smuls victimei geanta de pe umar in plina strada. Instanta a decis arestarea preventiva a talharilor pentru o perioada de 30 de zile. Cei doi talhari au pandit-o pe femeie si cand s-au asigurat ca […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro